Trwa ładowanie...
d226rij

Kaczka

123
Źródło: 123

Kaczka pieczona w jabłkach to niemal symbol polskiej kuchni tradycyjnej. Dania z kaczki powinny być jednak spożywane rzadko, ponieważ są bardzo tłuste i kaloryczne.

Mięso z kaczki z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Kiedyś pojawiało się na polskich stołach jedynie w wersji pieczonej z jabłkami. Dziś otwieramy się na nowe smaki, kosztujemy kuchni innych narodów i chcemy łączyć tradycję z nowoczesnością. Powstają nowe przepisy na pieczenie z kaczki, a w orientalnych restauracjach możemy spróbować tego mięsa w tradycyjnych, chińskich potrawach.
Warto jednak pamiętać o tym, że kaczka to mięso ciężkostrawne, tłuste i bardzo kaloryczne. 100 gramów tuszki dostarcza nam aż 240 kalorii, a ilość tłuszczu w całej kaczce może sięgać nawet 30 proc. Dbajmy więc o to, by dania z tego rodzaju mięsa nie były stałym i częstym elementem naszej diety.

Kaczka – wartości odżywcze
Chociaż mięso z kaczki jest bardzo kaloryczne i tłuste, zawiera w sobie także wiele witamin (m.in. A, B, PP i E) i minerałów (głównie sód, fosfor, potas i magnez). Ten rodzaj mięsa charakteryzuje się również wysoką zawartością białka – w 100 gramach kaczki znajdziemy nawet 28 gramów białka.

Kaczka – wykorzystanie w kuchni
Kaczka jest mięsem bardzo smacznym, kruchym i soczystym. Znawcy drobiu uważają, że najlepiej wybierać kaczki 8-10 tygodniowe, ważące 2-3 kilogramy. Najczęściej wykorzystywanym mięsem jest pierś kaczki, podudzie oraz tuszka.

Mięso z kaczki jest obecne w polskiej kuchni już od dawna. Niegdyś pieczoną kaczką z jabłkami zajadała się szlachta. Dziś lubimy wykorzystywać tradycyjne przepisy, ulepszać je i tworzyć wariację na ich temat. Kucharze starają się urozmaicać dania z kaczki, dlatego serwują ją np. z pomarańczami zamiast jabłek. Pieczone kawałki kaczki możemy podać również z gruszką, sosem śliwkowym lub mniej oczywistymi mandarynkami.

Osoby, które lubią kuchnie azjatycką, powinny również zapoznać się z orientalnymi przepisami np. na pieczone mięso z sosem sojowym, rozmarynem, olejem sezamowym, skórką limonki i makaronem chow mein.

Kawałki piersi z kaczki możemy również dodać do sałatki z warzywami i serem kozim. Na mięsie z kaczki możemy także przygotować rosół.

Przepisy

d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
d226rij
Więcej tematów
d226rij

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj