Kaczka
Kaczka pieczona w jabłkach to niemal symbol polskiej kuchni tradycyjnej. Dania z kaczki powinny być jednak spożywane rzadko, ponieważ są bardzo tłuste i kaloryczne.
Mięso z kaczki z roku na rok staje się coraz bardziej popularne. Kiedyś pojawiało się na polskich stołach jedynie w wersji pieczonej z jabłkami. Dziś otwieramy się na nowe smaki, kosztujemy kuchni innych narodów i chcemy łączyć tradycję z nowoczesnością. Powstają nowe przepisy na pieczenie z kaczki, a w orientalnych restauracjach możemy spróbować tego mięsa w tradycyjnych, chińskich potrawach.
Warto jednak pamiętać o tym, że kaczka to mięso ciężkostrawne, tłuste i bardzo kaloryczne. 100 gramów tuszki dostarcza nam aż 240 kalorii, a ilość tłuszczu w całej kaczce może sięgać nawet 30 proc. Dbajmy więc o to, by dania z tego rodzaju mięsa nie były stałym i częstym elementem naszej diety.
Kaczka – wartości odżywcze
Chociaż mięso z kaczki jest bardzo kaloryczne i tłuste, zawiera w sobie także wiele witamin (m.in. A, B, PP i E) i minerałów (głównie sód, fosfor, potas i magnez). Ten rodzaj mięsa charakteryzuje się również wysoką zawartością białka – w 100 gramach kaczki znajdziemy nawet 28 gramów białka.
Kaczka – wykorzystanie w kuchni
Kaczka jest mięsem bardzo smacznym, kruchym i soczystym. Znawcy drobiu uważają, że najlepiej wybierać kaczki 8-10 tygodniowe, ważące 2-3 kilogramy. Najczęściej wykorzystywanym mięsem jest pierś kaczki, podudzie oraz tuszka.
Mięso z kaczki jest obecne w polskiej kuchni już od dawna. Niegdyś pieczoną kaczką z jabłkami zajadała się szlachta. Dziś lubimy wykorzystywać tradycyjne przepisy, ulepszać je i tworzyć wariację na ich temat. Kucharze starają się urozmaicać dania z kaczki, dlatego serwują ją np. z pomarańczami zamiast jabłek. Pieczone kawałki kaczki możemy podać również z gruszką, sosem śliwkowym lub mniej oczywistymi mandarynkami.
Osoby, które lubią kuchnie azjatycką, powinny również zapoznać się z orientalnymi przepisami np. na pieczone mięso z sosem sojowym, rozmarynem, olejem sezamowym, skórką limonki i makaronem chow mein.
Kawałki piersi z kaczki możemy również dodać do sałatki z warzywami i serem kozim. Na mięsie z kaczki możemy także przygotować rosół.