Pierogi inaczej. Przepis na pieczone pierożki z genialnym nadzieniem
Pieczone pierożki z farszem z warzyw i mięsa kaczki to nie tylko świetna propozycja na obiad czy kolację, ale również doskonała przekąska na rodzinne uroczystości. Zapewniamy, że ze stołu znikną jako pierwsze.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Myjemy filety i mielimy przez najdrobniejszą siatkę w maszynce. Smażymy na dwóch łyżkach masła, następnie dodajemy czosnek utarty z solą, rozmrożoną włoszczyznę oraz igły z jednej gałązki rozmarynu. Dusimy pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.
- Ciasto filo kroimy na paski około 5-6 centymetrowe. Jeden pasek ciasta smarujemy roztopionym masłem, kładziemy na niego drugi pasek ciasta. Na tak przygotowane ciasto kładziemy łyżkę farszu, zwijamy w trójkąt. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut.
- Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle ze świeżym imbirem i ziołami, po czym układamy na niej przygotowane pierożki. Danie ozdabiamy mieszanką sałat.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl