Pierogi inaczej. Przepis na pieczone pierożki z genialnym nadzieniem

Pieczone pierożki z farszem z warzyw i mięsa kaczki to nie tylko świetna propozycja na obiad czy kolację, ale również doskonała przekąska na rodzinne uroczystości. Zapewniamy, że ze stołu znikną jako pierwsze.

Pierogi inaczej. Przepis na pieczone pierożki z genialnym nadzieniemPierogi inaczej. Przepis na pieczone pierożki z genialnym nadzieniem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 filety z kaczki lub indyka
  • pęczek włoszczyzny lub opakowanie mrożonej włoszczyzny
  • 450 g marchewki
  • mix sałat
  • opakowanie ciasta filo
  • 4 łyżki masła
  • świeży imbir
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • papier do pieczenia

Przepis

  • Myjemy filety i mielimy przez najdrobniejszą siatkę w maszynce. Smażymy na dwóch łyżkach masła, następnie dodajemy czosnek utarty z solą, rozmrożoną włoszczyznę oraz igły z jednej gałązki rozmarynu. Dusimy pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.
  • Ciasto filo kroimy na paski około 5-6 centymetrowe. Jeden pasek ciasta smarujemy roztopionym masłem, kładziemy na niego drugi pasek ciasta. Na tak przygotowane ciasto kładziemy łyżkę farszu, zwijamy w trójkąt. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle ze świeżym imbirem i ziołami, po czym układamy na niej przygotowane pierożki. Danie ozdabiamy mieszanką sałat.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia