Trwa ładowanie...
d2xe671
oprac. Katarzyna Gileta

Pierogi inaczej. Przepis na pieczone pierożki z genialnym nadzieniem

Przepis

Pieczone pierożki z farszem z warzyw i mięsa kaczki to nie tylko świetna propozycja na obiad czy kolację, ale również doskonała przekąska na rodzinne uroczystości. Zapewniamy, że ze stołu znikną jako pierwsze.

d2xe671
2.8
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 2 filety z kaczki lub indyka
  • pęczek włoszczyzny lub opakowanie mrożonej włoszczyzny
  • 450 g marchewki
  • mix sałat
  • opakowanie ciasta filo
  • 4 łyżki masła
  • świeży imbir
  • ząbek czosnku
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • natka pietruszki
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • papier do pieczenia
Przepis
  • Myjemy filety i mielimy przez najdrobniejszą siatkę w maszynce. Smażymy na dwóch łyżkach masła, następnie dodajemy czosnek utarty z solą, rozmrożoną włoszczyznę oraz igły z jednej gałązki rozmarynu. Dusimy pod przykryciem aż mięso stanie się miękkie, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku.
  • Ciasto filo kroimy na paski około 5-6 centymetrowe. Jeden pasek ciasta smarujemy roztopionym masłem, kładziemy na niego drugi pasek ciasta. Na tak przygotowane ciasto kładziemy łyżkę farszu, zwijamy w trójkąt. Uformowane pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem.
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni około 20 minut.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle ze świeżym imbirem i ziołami, po czym układamy na niej przygotowane pierożki. Danie ozdabiamy mieszanką sałat.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pierogi inaczej. Przepis na pieczone pierożki z genialnym nadzieniem
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2xe671

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2xe671
d2xe671
d2xe671
d2xe671
Więcej tematów
d2xe671