Zapomnij o bułce tartej. Fasolka szparagowa z pomidorami i fetą
Czasem warto przełamać kulinarną rutynę i wprowadzić do jadłospisu nowe danie. Ciekawym pomysłem jest zastąpienie tradycyjnej fasolki szparagowej podawanej z bułką tartą, zupełnie inną odsłoną tego przysmaku. Autorka bloga "DayliCooking" poleca przepis na sałatkę z fasolki z serem feta, pomidorkami, prażonym słonecznikiem i świeżą bazylią. Koniecznie go wypróbujcie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g fasolki szparagowej
- 200 g sera feta
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 3-4 łyżki łuskanego słonecznika
- listki świeżej bazylii
Przepis
Fasolkę szparagową oczyścić - pousuwać końcówki i ewentualne łyka, dokładnie wypłukać. Ugotować do miękkości ( na około 1 litr wody dodać 1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki cukru.) Po ugotowaniu odcedzić i wystudzić. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Ser pokroić w kostkę. Na suchej patelni podprażyć słonecznik - wystudzić.
Wszystkie składniki wymieszać razem. Udekorować listkami bazylii.
Można skropić dobra oliwą, ale nie jest to konieczne.