Trwa ładowanie...
d3o9uav
09-06-2021 09:20

Fasolka szparagowa z patelni. Aromatyczna i pyszna

Przepis

Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy z bułką tartą podsmażoną na maśle lub dodajemy do zupy. Jednak te pyszne strączki doskonale sprawdzą się również w połączeniu z octem balsamicznym, czosnkiem i oliwą z oliwek.

d3o9uav
2.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 grubo posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamico najlepiej białego
  • pierś kurczaka (niekoniecznie)
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • cukier (1 łyżeczka)
Przepis
  • Rozgrzać oliwę na patelni, dodać fasolkę. Podsmażyć trochę, aż cała się natłuści i zacznie rumienić. Dodać czosnek.
  • Kiedy zacznie pachnieć, dodać ok. 100 ml wody z solą i cukrem, przykryć i zmniejszyć gaz. Gotować, aż fasolka będzie miękka i woda wyparuje.
  • Zdjąć pokrywkę, posypać pieprzem i skropić balsamico. Zwiększyć gaz, jeszcze chwilę smażyć, potrząsając patelnią, aż balsamico wyparuje i oblepi fasolkę.
  • Pierś kurczaka rozbić, doprawić, upiec, zgrillować lub usmażyć, pokroić w paski i wymieszać z fasolką.
  • Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Fasolka szparagowa z patelni. Aromatyczna i pyszna
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
d3o9uav
Więcej tematów
d3o9uav