Fasolka szparagowa z patelni. Aromatyczna i pyszna

Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy z bułką tartą podsmażoną na maśle lub dodajemy do zupy. Jednak te pyszne strączki doskonale sprawdzą się również w połączeniu z octem balsamicznym, czosnkiem i oliwą z oliwek.

Fasolka szparagowa z patelni. Aromatyczna i pysznaFasolka szparagowa z patelni. Aromatyczna i pyszna
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 grubo posiekany ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamico najlepiej białego
  • pierś kurczaka (niekoniecznie)
  • sól, pieprz
  • papryka słodka
  • cukier (1 łyżeczka)

Przepis

  • Rozgrzać oliwę na patelni, dodać fasolkę. Podsmażyć trochę, aż cała się natłuści i zacznie rumienić. Dodać czosnek.
  • Kiedy zacznie pachnieć, dodać ok. 100 ml wody z solą i cukrem, przykryć i zmniejszyć gaz. Gotować, aż fasolka będzie miękka i woda wyparuje.
  • Zdjąć pokrywkę, posypać pieprzem i skropić balsamico. Zwiększyć gaz, jeszcze chwilę smażyć, potrząsając patelnią, aż balsamico wyparuje i oblepi fasolkę.
  • Pierś kurczaka rozbić, doprawić, upiec, zgrillować lub usmażyć, pokroić w paski i wymieszać z fasolką.
  • Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze