Fasolka szparagowa z patelni. Aromatyczna i pyszna
Fasolkę szparagową najczęściej serwujemy z bułką tartą podsmażoną na maśle lub dodajemy do zupy. Jednak te pyszne strączki doskonale sprawdzą się również w połączeniu z octem balsamicznym, czosnkiem i oliwą z oliwek.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 300 g fasolki szparagowej
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 grubo posiekany ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamico najlepiej białego
- pierś kurczaka (niekoniecznie)
- sól, pieprz
- papryka słodka
- cukier (1 łyżeczka)
Przepis
- Rozgrzać oliwę na patelni, dodać fasolkę. Podsmażyć trochę, aż cała się natłuści i zacznie rumienić. Dodać czosnek.
- Kiedy zacznie pachnieć, dodać ok. 100 ml wody z solą i cukrem, przykryć i zmniejszyć gaz. Gotować, aż fasolka będzie miękka i woda wyparuje.
- Zdjąć pokrywkę, posypać pieprzem i skropić balsamico. Zwiększyć gaz, jeszcze chwilę smażyć, potrząsając patelnią, aż balsamico wyparuje i oblepi fasolkę.
- Pierś kurczaka rozbić, doprawić, upiec, zgrillować lub usmażyć, pokroić w paski i wymieszać z fasolką.
- Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl