Trwa ładowanie...
d210su3

Pieczone kacze udka. Wyrafinowane danie na świąteczny obiad

Przepis

Pieczona kaczka z pomarańczami to bardzo aromatyczna, wykwintna propozycja na noworoczny obiad lub weekend z rodziną. Kaczka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet ci, którzy dotychczas stronili do kaczego mięsa, poradzą sobie z tym przepisem.

5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 6 kaczych udek (można zastąpić 3 filetami z piersi kaczki)
  • 2 dojrzałe pomarańcze
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz, ½ łyżeczki imbiru
Przepis
  • Sok z pomarańczy wymieszać z 2 łyżkami oleju, a następnie dodać do marynaty wszystkie przyprawy i 1 łyżkę skórki otartej z pomarańczy.
  • Natrzeć marynatą kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc (minimum 1 godzina).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, a kacze udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, do kaczki dodać masło i pomarańczę ze skórką pokrojoną w plastry. Piec przez kolejne 30 minut bez przykrycia.

Kaczkę można podać z ziemniakami pieczonymi lub z ryżem gotowanym z rodzynkami. Kaczka w pomarańczach świetnie będzie się komponować z surówką z czerwonej kapusty bądź po prostu z żurawiną i świeżym pieczywem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pieczone kacze udka. Wyrafinowane danie na świąteczny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d210su3

Podziel się opinią

3
Share
d210su3
d210su3
d210su3
d210su3
Więcej tematów
d210su3