Pieczone kacze udka. Wyrafinowane danie na świąteczny obiad
Pieczona kaczka z pomarańczami to bardzo aromatyczna, wykwintna propozycja na noworoczny obiad lub weekend z rodziną. Kaczka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet ci, którzy dotychczas stronili do kaczego mięsa, poradzą sobie z tym przepisem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
- Sok z pomarańczy wymieszać z 2 łyżkami oleju, a następnie dodać do marynaty wszystkie przyprawy i 1 łyżkę skórki otartej z pomarańczy.
- Natrzeć marynatą kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc (minimum 1 godzina).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, a kacze udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę.
- Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, do kaczki dodać masło i pomarańczę ze skórką pokrojoną w plastry. Piec przez kolejne 30 minut bez przykrycia.
Kaczkę można podać z ziemniakami pieczonymi lub z ryżem gotowanym z rodzynkami. Kaczka w pomarańczach świetnie będzie się komponować z surówką z czerwonej kapusty bądź po prostu z żurawiną i świeżym pieczywem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze