Pieczone kacze udka. Wyrafinowane danie na świąteczny obiad

Pieczona kaczka z pomarańczami to bardzo aromatyczna, wykwintna propozycja na noworoczny obiad lub weekend z rodziną. Kaczka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet ci, którzy dotychczas stronili do kaczego mięsa, poradzą sobie z tym przepisem.

Kacze udka w pomarańczachKacze udka w pomarańczach
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 6 kaczych udek (można zastąpić 3 filetami z piersi kaczki)
  • 2 dojrzałe pomarańcze
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka majeranku, sól i pieprz, ½ łyżeczki imbiru

Przepis

  • Sok z pomarańczy wymieszać z 2 łyżkami oleju, a następnie dodać do marynaty wszystkie przyprawy i 1 łyżkę skórki otartej z pomarańczy.
  • Natrzeć marynatą kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc (minimum 1 godzina).
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, a kacze udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, do kaczki dodać masło i pomarańczę ze skórką pokrojoną w plastry. Piec przez kolejne 30 minut bez przykrycia.

Przepis

Kaczkę można podać z ziemniakami pieczonymi lub z ryżem gotowanym z rodzynkami. Kaczka w pomarańczach świetnie będzie się komponować z surówką z czerwonej kapusty bądź po prostu z żurawiną i świeżym pieczywem.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość