Pieczone kacze udka. Wyrafinowane danie na świąteczny obiad
Pieczona kaczka z pomarańczami to bardzo aromatyczna, wykwintna propozycja na noworoczny obiad lub weekend z rodziną. Kaczka jest łatwa w przygotowaniu, więc nawet ci, którzy dotychczas stronili do kaczego mięsa, poradzą sobie z tym przepisem.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Sok z pomarańczy wymieszać z 2 łyżkami oleju, a następnie dodać do marynaty wszystkie przyprawy i 1 łyżkę skórki otartej z pomarańczy.
- Natrzeć marynatą kaczkę i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin lub na całą noc (minimum 1 godzina).
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza, a kacze udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naczynie nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na godzinę.
- Po tym czasie wyjąć formę z piekarnika, do kaczki dodać masło i pomarańczę ze skórką pokrojoną w plastry. Piec przez kolejne 30 minut bez przykrycia.
Przepis
Kaczkę można podać z ziemniakami pieczonymi lub z ryżem gotowanym z rodzynkami. Kaczka w pomarańczach świetnie będzie się komponować z surówką z czerwonej kapusty bądź po prostu z żurawiną i świeżym pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl