Sałatka z kapustą i ogórkami na zimę
Czas pomyśleć o domowych przetworach na zimę. Szykujcie słoiki. Mamy dla was genialny przepis na sałatkę z ogórkami, białą kapusta, papryką i pomidorami. Będzie świetnie pasować zarówno do obiadu, jak i do kanapek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 1 kg białej kapusty
- 1 kg ogórków ze skórką
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg zielonych pomidorów
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 2 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1/3 szklanki octu 10 proc.
- Kapustę poszatkować. Ogórki wraz ze skórką i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka. Dodać sól, cukier, olej i ocet. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Gotować około 3 minut. Gorącą sałatkę nałożyć do czystych i suchych słoików. Pasteryzować około 5 minut.
- Składniki wystarczą na około 9 słoików po 500 ml.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze