Kiszone liście winogron

Lubisz turecką lub grecką kuchnię? Musisz więc koniecznie zaopatrzyć domową spiżarnię w kiszone liście winogron. To obowiązkowy dodatek do dań takich jak dolma, sarma czy dolmades, czyli odpowiedników gołąbków, zawijanych właśnie w liście gołąbków. Przepis z bloga "Daylicooking".

Kiszone liście winogronKiszone liście winogron
Małgorzata Kijowska

Składniki

  • świeże liście winogron
  • woda
  • sól – na 1 litr wody 1 płaska łyżka
  • ziarenka białej gorczycy – na słoik o pojemności 1 litra około 1 łyżeczka
  • ziarna kolorowego pieprzu – na słoik o pojemności 1 litra około 1/2 łyżeczki
  • czosnek – na słoik o pojemności 1 litra 2 średnie ząbki
  • opcjonalnie: kawałki korzenia chrzanu, koper (podobnie jak przy kiszeniu ogórków), liście laurowe

Przepis

  • Słoiki (najlepiej litrowe)i zakrętki umyć dokładnie i wyparz wrzątkiem.
  • Zagotować wodę, dodać sól (najlepiej kamienną), dokładnie ją rozpuścić i odstawić zalewę do lekkiego przestudzenia.
  • Liście winogron dokładnie umyć w zimnej wodzie i usunąć łodyżki. Następnie rozłożyć je na czystej ściereczce, aby dobrze odciekły z wody.
  • Układać po kilka listków (5-8) jeden na drugim i rolować.
  • Rolki liści układać pionowo w słoikach, aby były dość ciasno stłoczone. Liście muszą być potem całe zanurzone w wodzie.
  • Do każdego słoika włożyć czosnek, wsypać gorczycę oraz ziarna pieprzu oraz dowolne inne przyprawy.
  • Następnie wlewać gorącą, ale nie wrzącą, zalewę aż zakryje ona liście. Dobrze jest łyżką lekko przycisnąć liście, aby wyszło z nich powietrze, a potem ewentualnie dolać zalewy.
  • Słoiki zakręcić dobrze i odstawić w ciepłe miejsce. Po około 1-2 tygodniach, liście są gotowe do użycia.
  • Zakiszone liście winogron można zapasteryzować (wystarczy 5-7 minut od zagotowania), aby zatrzymać proces fermentacji. W ten sposób liście przetrwają do następnego sezonu.
Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀