Trwa ładowanie...
d2i97l6
25-07-2021 08:15

Kiszone liście winogron

Przepis

Lubisz turecką lub grecką kuchnię? Musisz więc koniecznie zaopatrzyć domową spiżarnię w kiszone liście winogron. To obowiązkowy dodatek do dań takich jak dolma, sarma czy dolmades, czyli odpowiedników gołąbków, zawijanych właśnie w liście gołąbków. Przepis z bloga "Daylicooking".

d2i97l6
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • świeże liście winogron
  • woda
  • sól – na 1 litr wody 1 płaska łyżka
  • ziarenka białej gorczycy – na słoik o pojemności 1 litra około 1 łyżeczka
  • ziarna kolorowego pieprzu – na słoik o pojemności 1 litra około 1/2 łyżeczki
  • czosnek – na słoik o pojemności 1 litra 2 średnie ząbki
  • opcjonalnie: kawałki korzenia chrzanu, koper (podobnie jak przy kiszeniu ogórków), liście laurowe
Przepis
  • Słoiki (najlepiej litrowe)i zakrętki umyć dokładnie i wyparz wrzątkiem.
  • Zagotować wodę, dodać sól (najlepiej kamienną), dokładnie ją rozpuścić i odstawić zalewę do lekkiego przestudzenia.
  • Liście winogron dokładnie umyć w zimnej wodzie i usunąć łodyżki. Następnie rozłożyć je na czystej ściereczce, aby dobrze odciekły z wody.
  • Układać po kilka listków (5-8) jeden na drugim i rolować.
  • Rolki liści układać pionowo w słoikach, aby były dość ciasno stłoczone. Liście muszą być potem całe zanurzone w wodzie.
  • Do każdego słoika włożyć czosnek, wsypać gorczycę oraz ziarna pieprzu oraz dowolne inne przyprawy.
  • Następnie wlewać gorącą, ale nie wrzącą, zalewę aż zakryje ona liście. Dobrze jest łyżką lekko przycisnąć liście, aby wyszło z nich powietrze, a potem ewentualnie dolać zalewy.
  • Słoiki zakręcić dobrze i odstawić w ciepłe miejsce. Po około 1-2 tygodniach, liście są gotowe do użycia.
  • Zakiszone liście winogron można zapasteryzować (wystarczy 5-7 minut od zagotowania), aby zatrzymać proces fermentacji. W ten sposób liście przetrwają do następnego sezonu.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

Kiszone liście winogron
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2i97l6
d2i97l6
d2i97l6
d2i97l6
Więcej tematów
d2i97l6