Kiszone liście winogron
Lubisz turecką lub grecką kuchnię? Musisz więc koniecznie zaopatrzyć domową spiżarnię w kiszone liście winogron. To obowiązkowy dodatek do dań takich jak dolma, sarma czy dolmades, czyli odpowiedników gołąbków, zawijanych właśnie w liście gołąbków. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- świeże liście winogron
- woda
- sól – na 1 litr wody 1 płaska łyżka
- ziarenka białej gorczycy – na słoik o pojemności 1 litra około 1 łyżeczka
- ziarna kolorowego pieprzu – na słoik o pojemności 1 litra około 1/2 łyżeczki
- czosnek – na słoik o pojemności 1 litra 2 średnie ząbki
- opcjonalnie: kawałki korzenia chrzanu, koper (podobnie jak przy kiszeniu ogórków), liście laurowe
- Słoiki (najlepiej litrowe)i zakrętki umyć dokładnie i wyparz wrzątkiem.
- Zagotować wodę, dodać sól (najlepiej kamienną), dokładnie ją rozpuścić i odstawić zalewę do lekkiego przestudzenia.
- Liście winogron dokładnie umyć w zimnej wodzie i usunąć łodyżki. Następnie rozłożyć je na czystej ściereczce, aby dobrze odciekły z wody.
- Układać po kilka listków (5-8) jeden na drugim i rolować.
- Rolki liści układać pionowo w słoikach, aby były dość ciasno stłoczone. Liście muszą być potem całe zanurzone w wodzie.
- Do każdego słoika włożyć czosnek, wsypać gorczycę oraz ziarna pieprzu oraz dowolne inne przyprawy.
- Następnie wlewać gorącą, ale nie wrzącą, zalewę aż zakryje ona liście. Dobrze jest łyżką lekko przycisnąć liście, aby wyszło z nich powietrze, a potem ewentualnie dolać zalewy.
- Słoiki zakręcić dobrze i odstawić w ciepłe miejsce. Po około 1-2 tygodniach, liście są gotowe do użycia.
- Zakiszone liście winogron można zapasteryzować (wystarczy 5-7 minut od zagotowania), aby zatrzymać proces fermentacji. W ten sposób liście przetrwają do następnego sezonu.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Podziel się opinią
Komentarze