Trwa ładowanie...
dtjboc0
25-07-2021 08:15

Kiszone liście winogron

Przepis

Lubisz turecką lub grecką kuchnię? Musisz więc koniecznie zaopatrzyć domową spiżarnię w kiszone liście winogron. To obowiązkowy dodatek do dań takich jak dolma, sarma czy dolmades, czyli odpowiedników gołąbków, zawijanych właśnie w liście gołąbków. Przepis z bloga "Daylicooking".

dtjboc0
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • świeże liście winogron
  • woda
  • sól – na 1 litr wody 1 płaska łyżka
  • ziarenka białej gorczycy – na słoik o pojemności 1 litra około 1 łyżeczka
  • ziarna kolorowego pieprzu – na słoik o pojemności 1 litra około 1/2 łyżeczki
  • czosnek – na słoik o pojemności 1 litra 2 średnie ząbki
  • opcjonalnie: kawałki korzenia chrzanu, koper (podobnie jak przy kiszeniu ogórków), liście laurowe
Przepis
  • Słoiki (najlepiej litrowe)i zakrętki umyć dokładnie i wyparz wrzątkiem.
  • Zagotować wodę, dodać sól (najlepiej kamienną), dokładnie ją rozpuścić i odstawić zalewę do lekkiego przestudzenia.
  • Liście winogron dokładnie umyć w zimnej wodzie i usunąć łodyżki. Następnie rozłożyć je na czystej ściereczce, aby dobrze odciekły z wody.
  • Układać po kilka listków (5-8) jeden na drugim i rolować.
  • Rolki liści układać pionowo w słoikach, aby były dość ciasno stłoczone. Liście muszą być potem całe zanurzone w wodzie.
  • Do każdego słoika włożyć czosnek, wsypać gorczycę oraz ziarna pieprzu oraz dowolne inne przyprawy.
  • Następnie wlewać gorącą, ale nie wrzącą, zalewę aż zakryje ona liście. Dobrze jest łyżką lekko przycisnąć liście, aby wyszło z nich powietrze, a potem ewentualnie dolać zalewy.
  • Słoiki zakręcić dobrze i odstawić w ciepłe miejsce. Po około 1-2 tygodniach, liście są gotowe do użycia.
  • Zakiszone liście winogron można zapasteryzować (wystarczy 5-7 minut od zagotowania), aby zatrzymać proces fermentacji. W ten sposób liście przetrwają do następnego sezonu.
Kiszone liście winogron
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj