Trwa ładowanie...
d213nyi

Przetwory

123
Źródło: 123

Przetwory to ogólne określenie na produkty spożywcze, które zostały zakonserwowane w taki sposób, że długo pozostają przydatne do spożycia. Przetwory można wykonywać z warzyw, owoców, grzybów, a także pestek i nasion.

Przetwory z owoców to przede wszystkim dżemy, konfitury, powidła, kompoty czy nalewki. Do ich zakonserwowania wykorzystuje się cukier i odpowiednią obróbkę termiczną. Między dżemem, powidłami a konfiturą zachodzą znaczące różnice w produkcji i samej konsystencji masy, dlatego też nie są to pojęcia wymienne.

Warzywa głównie przetwarza się na kiszonki. kiszenie zachodzi dzięki zalewie z wody i soli (w proporcji 1 łyżka stołowa soli na 1 litr wody). Sól przyspiesza fermentację mlekową, którą wywołują bakterie mlekowe. Warzywa umieszcza się w słoiku i zalewa mieszanką wody z solą. Aby fermentacja mogła przebiec prawidłowo – produkty muszą być pozbawione dostępu powietrza, a temperatura powietrza nie może być niższa niż 18 stopni. Dzięki kiszeniu w półproduktach zwiększają się wartości odżywcze, dlatego kiszonki uważane są za bardzo zdrowe.

Ważnym elementem robienia domowych przetworów jest pasteryzacja. Jest to nic innego, jak sposób na konserwowanie produktów spożywczych. Polega na podgrzaniu danego produktu, aby zniszczyć lub zahamować wzrost enzymów i drobnoustrojów. W trakcie pasteryzacji produkty nie tracą swoich wartości odżywczych. Dzięki pasteryzacji produkty wydłużają swój termin do spożycia i mogą stać nawet rok. Pasteryzację można przeprowadzić za pomocą gotowania lub pieczenia, chociaż nowatorskie metody pozwalają na robienie tego nawet w zmywarce.

Magia przetworów polega na zamknięciu sezonowych, letnich oraz jesiennych owoców i warzyw na zimę w słoiku. Robienie ich może wydawać się czasochłonne, ale jest bardzo opłacalne.

Na trwałość produktów wykonanych w zapleczu domowej kuchni duży wpływ ma przede wszystkim jakość produktów, sposób konserwacji, precyzja wykonania. Nie można zapominać, że istotnym elementem, mającym związek z długotrwałością naszych przetworów, jest miejsce, w którym będziemy je przechowywać. Odpowiednia jest spiżarnia, do której światło ma ograniczony dostęp. Ważna jest również dobra wentylacja pomieszczenia i niski stopień wilgotności. Optymalna temperatura powinna oscylować w granicach 10-15 stopni C.

Przepisy

d213nyi
d213nyi
d213nyi
d213nyi
d213nyi
d213nyi
Więcej tematów
d213nyi

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj