Marynowane koktajlowe pomidorki w słodko kwaśnej zalewie
Marynowane pomidorki koktajlowe to świetny dodatek do obiadu lub przekąska na domowa imprezę. Warto więc przygotowac kilka słoiczków. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Składnik na zalewę:
- 4 szk. wody
- 1 szk. octu 10 proc.
- 1 szk. cukru
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
Przepis
- Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy na plasterki, a czosnek na mniejsze cząstki i układamy na dnie słoików.
- Pomidory myjemy, osuszamy i również układamy w słoikach.
- Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
- Gorącą zalewą zalewamy pomidory i szczelnie zakręcamy słoiki.
- Pasteryzujemy w piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek.
- Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl