Marynowane koktajlowe pomidorki w słodko kwaśnej zalewie

Marynowane pomidorki koktajlowe to świetny dodatek do obiadu lub przekąska na domowa imprezę. Warto więc przygotowac kilka słoiczków. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Marynowane koktajlowe pomidorki w słodko kwaśnej zalewieMarynowane koktajlowe pomidorki w słodko kwaśnej zalewie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

Składnik na zalewę:

  • 4 szk. wody
  • 1 szk. octu 10 proc.
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy

Przepis

  • Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy na plasterki, a czosnek na mniejsze cząstki i układamy na dnie słoików.
  • Pomidory myjemy, osuszamy i również układamy w słoikach.
  • Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gorącą zalewą zalewamy pomidory i szczelnie zakręcamy słoiki.
  • Pasteryzujemy w piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
  • Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek.
  • Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja