Marynowane koktajlowe pomidorki w słodko kwaśnej zalewie
Marynowane pomidorki koktajlowe to świetny dodatek do obiadu lub przekąska na domowa imprezę. Warto więc przygotowac kilka słoiczków. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Składnik na zalewę:
- 4 szk. wody
- 1 szk. octu 10 proc.
- 1 szk. cukru
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren pieprzu
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gorczycy
- Cebulę oraz czosnek obieramy, cebulę kroimy na plasterki, a czosnek na mniejsze cząstki i układamy na dnie słoików.
- Pomidory myjemy, osuszamy i również układamy w słoikach.
- Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia.
- Gorącą zalewą zalewamy pomidory i szczelnie zakręcamy słoiki.
- Pasteryzujemy w piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek.
- Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze