Ogórki w musztardzie. Jak je zrobić?
Bardzo prosty i szybki przepis na ogórki w musztardzie. Sprawdzą się na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto zrobić zapas na zimę. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Na 25 słoików o pojemności 1 l:
- 10 kg ogórków
Zalewa:
- 30 szklanek wody
- 10 szklanek octu 10 proc.
- 10 szklanek cukru
- 60 łyżek musztardy sarepskiej
- 20 łyżek soli
Składniki do słoika:
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- gorczyca - 1/2łyżeczki do każdego słoika
- Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy.
- Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy w podłużne plastry.
- Ogórki układamy pionowo w słoikach.
- Do każdego słoika dodajemy przyprawy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę.
- Zalewamy zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika.
- Zakręcamy szczelnie, każdy słoik i pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero, aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze