Trwa ładowanie...
d3ar3l2
oprac. Katarzyna Gileta

Ogórki w musztardzie. Jak je zrobić?

Przepis

Bardzo prosty i szybki przepis na ogórki w musztardzie. Sprawdzą się na kanapki lub jako dodatek do obiadu. Warto zrobić zapas na zimę. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

d3ar3l2
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
dziejesie.wp.pl
Źródło: dziejesie.wp.pl
Składniki

Na 25 słoików o pojemności 1 l:

Zalewa:

  • 30 szklanek wody
  • 10 szklanek octu 10 proc.
  • 10 szklanek cukru
  • 60 łyżek musztardy sarepskiej
  • 20 łyżek soli

Składniki do słoika:

  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • gorczyca - 1/2łyżeczki do każdego słoika
Przepis
  • Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka i gotujemy.
  • Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy tzw. dupki i kroimy w podłużne plastry.
  • Ogórki układamy pionowo w słoikach.
  • Do każdego słoika dodajemy przyprawy, ziele angielskie, pieprz oraz gorczycę.
  • Zalewamy zalewą pozostawiając około 1 centymetra przestrzeni od góry słoika.
  • Zakręcamy szczelnie, każdy słoik i pasteryzujemy w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 st. C.
  • Słoiki wyjmujemy dopiero, aż piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy. Po ostudzeniu możemy ułożyć w spiżarce.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ogórki w musztardzie. Jak je zrobić?
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3ar3l2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
Więcej tematów
d3ar3l2