Kapusta biała – właściwości, zastosowanie, charakterystyka

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez kapusty białej. Jest podstawowym składnikiem wielu potraw. W powszechnej opinii kapusta biała chodzi za warzywo ciężkostrawne, powodujące wzdęcia i zgagę. Opinia ta wiążę się najczęściej z dodawanymi do niej dodatkami – golonką czy kiełbasą. W rzeczywistości kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem, które może poszczycić się wieloma leczniczymi właściwościami.

Kapustę białą można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w leczeniu niektórych schorzeń
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Edyta Maciejczak

Kapusta biała – charakterystyka

Kapusta pochodzi z rodziny kapustowatych tak, jak między innymi kalafior, brokuł, kalarepa czy brukselka. Swoje pochodzenie wiąże z rejonami basenu Morza Śródziemnego. W Polsce pojawiła się dopiero w XV wieku.

Można wyróżnić wiele odmian kapusty białej. Różnią się one wyglądem, okresem wegetacji, wielkością główek. W zależności od odmiany występuje od końca maja do początku listopada. Liście białej kapusty ściśle do siebie przylegają. Główki mogą ważyć do 5 kg. W powszechnej opinii najsmaczniejszą odmianą jest Amager. Charakteryzuje się kruchymi liśćmi, krótkim głąbem i dużą ilością cukrów. Przeznaczona jest zarówno do kwaszenia, jak i jako dodatek do surówek. To odmiana wrażliwa na mrozy, dlatego trzeba ją przechowywać w miejscach z temperaturą powyżej zera.

Kapusta biała jest warzywem niskokalorycznym. Jest źródłem witaminy C, A, niewielkiej ilości witaminy E, K i rutyny.

Kapusta biała – zastosowanie w kuchni

Surowa kapusta biała charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem. Gotowaniu towarzyszy nieprzyjemny specyficzny zapach.

Kapustę białą można spożywać w różnej formie, surowej, gotowanej, smażonej, duszonej, a nawet kiszonej np. w kimchi. Stosuję się ją przede wszystkim do przygotowania bigosu, gołąbków. Może wzbogacić smak i konsystencję zup, np. zupa kapuściana z ziemniakami. Innymi smacznymi daniami z wykorzystaniem kapusty białej mogą być: duszona kapusta z suszonymi śliwkami czy krokiety z kapustą i pieczarkami.

Kapusta biała może być składnikiem wielu surówek i sałatek – np. sałatka z białej kapusty o smaku czosnkowym, sałatka z białej kapusty z burakami. Może stanowić składnik farszu do pierogów, np. farsz z białej kapusty i grzybów.

Kapusta biała – właściwości lecznicze

Kapusta biała zawiera znaczące ilości witaminy C, jest bogata w błonnik, potas, żelazo, wapńkwas foliowy. Posiada substancje o działaniu antynowotworowym, zapobiegającym zwłaszcza rakowi piersi, okrężnicy i płuc. Regularne spożywanie kapusty poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyści organizm z toksyn i wolnych rodników.

Sok ze świeżo wyciśniętej kapusty pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Dodatkowo wzmacnia odporność i pomaga przy anemii i obrzękach wywołanych gromadzeniem się płynów w organizmie.

Kapusta biała posiada również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Zarówno dawniej, jak i dzisiaj często okłada się liśćmi z kapusty trudno gojące się rany, oparzenia i zakażenia. Okłady te podziałają kojąco na bóle reumatyczne.
Kapusta biała działa wspomagająco na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto, posiada niezbędny dla zdrowia arsen.
Kompres z kapusty podziała kojąco na dolegliwości związane z artretyzmem oraz zwichnięciami. Jest również niezwykle pomocny dla matek karmiących piersią – zapobiega zapaleniu piersi, a w razie pojawienia się dolegliwości, liść (koniecznie zimny) kapusty złagodzi objawy.

Przepisy na potrawy z kapustą

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz