Trwa ładowanie...

Kapusta biała – właściwości, zastosowanie, charakterystyka

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez kapusty białej. Jest podstawowym składnikiem wielu potraw. W powszechnej opinii kapusta biała chodzi za warzywo ciężkostrawne, powodujące wzdęcia i zgagę. Opinia ta wiążę się najczęściej z dodawanymi do niej dodatkami – golonką czy kiełbasą. W rzeczywistości kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem, które może poszczycić się wieloma leczniczymi właściwościami.

Share

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Kapusta biała – właściwości, zastosowanie, charakterystyka
Źródło: Pixabay.com
d16xbre

Kapusta biała – charakterystyka

Kapusta pochodzi z rodziny kapustowatych tak, jak między innymi kalafior, brokuł, kalarepa czy brukselka. Swoje pochodzenie wiąże z rejonami basenu Morza Śródziemnego. W Polsce pojawiła się dopiero w XV wieku.

Można wyróżnić wiele odmian kapusty białej. Różnią się one wyglądem, okresem wegetacji, wielkością główek. W zależności od odmiany występuje od końca maja do początku listopada. Liście białej kapusty ściśle do siebie przylegają. Główki mogą ważyć do 5 kg. W powszechnej opinii najsmaczniejszą odmianą jest Amager. Charakteryzuje się kruchymi liśćmi, krótkim głąbem i dużą ilością cukrów. Przeznaczona jest zarówno do kwaszenia, jak i jako dodatek do surówek. To odmiana wrażliwa na mrozy, dlatego trzeba ją przechowywać w miejscach z temperaturą powyżej zera.

d16xbre

Kapusta biała jest warzywem niskokalorycznym. Jest źródłem witaminy C, A, niewielkiej ilości witaminy E, K i rutyny.

Kapusta biała – zastosowanie w kuchni

Surowa kapusta biała charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem. Gotowaniu towarzyszy nieprzyjemny specyficzny zapach.

Kapustę białą można spożywać w różnej formie, surowej, gotowanej, smażonej, duszonej, a nawet kiszonej. Stosuję się ją przede wszystkim do przygotowania bigosu, gołąbków. Może wzbogacić smak i konsystencję zup, np. zupa kapuściana z ziemniakami. Innymi smacznymi daniami z wykorzystaniem kapusty białej mogą być: duszona kapusta z suszonymi śliwkami czy krokiety z kapustą i pieczarkami.

Kapusta biała może być składnikiem wielu surówek i sałatek – np. sałatka z białej kapusty o smaku czosnkowym, sałatka z białej kapusty z burakami. Może stanowić składnik farszu do pierogów, np. farsz z białej kapusty i grzybów.

d16xbre

Kapusta biała – właściwości lecznicze

Kapusta biała zawiera znaczące ilości witaminy C, jest bogata w błonnik, potas, żelazo, wapń i kwas foliowy. Posiada substancje o działaniu antynowotworowym, zapobiegającym zwłaszcza rakowi piersi, okrężnicy i płuc. Regularne spożywanie kapusty poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyści organizm z toksyn i wolnych rodników.

Sok ze świeżo wyciśniętej kapusty pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Dodatkowo wzmacnia odporność i pomaga przy anemii i obrzękach wywołanych gromadzeniem się płynów w organizmie.

Kapusta biała posiada również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Zarówno dawniej, jak i dzisiaj często okłada się liśćmi z kapusty trudno gojące się rany, oparzenia i zakażenia. Okłady te podziałają kojąco na bóle reumatyczne.
Kapusta biała działa wspomagająco na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto, posiada niezbędny dla zdrowia arsen.
Kompres z kapusty podziała kojąco na dolegliwości związane z artretyzmem oraz zwichnięciami. Jest również niezwykle pomocny dla matek karmiących piersią – zapobiega zapaleniu piersi, a w razie pojawienia się dolegliwości, liść (koniecznie zimny) kapusty złagodzi objawy.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d16xbre

Podziel się opinią

Share
d16xbre
d16xbre
Więcej tematów