WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

Kapusta biała – właściwości, zastosowanie, charakterystyka

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez kapusty białej. Jest podstawowym składnikiem wielu potraw. W powszechnej opinii kapusta biała chodzi za warzywo ciężkostrawne, powodujące wzdęcia i zgagę. Opinia ta wiążę się najczęściej z dodawanymi do niej dodatkami – golonką czy kiełbasą. W rzeczywistości kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem, które może poszczycić się wieloma leczniczymi właściwościami.

Kapustę białą można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w leczeniu niektórych schorzeń
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Edyta Maciejczak

Kapusta biała – charakterystyka

Kapusta pochodzi z rodziny kapustowatych tak, jak między innymi kalafior, brokuł, kalarepa czy brukselka. Swoje pochodzenie wiąże z rejonami basenu Morza Śródziemnego. W Polsce pojawiła się dopiero w XV wieku.

Można wyróżnić wiele odmian kapusty białej. Różnią się one wyglądem, okresem wegetacji, wielkością główek. W zależności od odmiany występuje od końca maja do początku listopada. Liście białej kapusty ściśle do siebie przylegają. Główki mogą ważyć do 5 kg. W powszechnej opinii najsmaczniejszą odmianą jest Amager. Charakteryzuje się kruchymi liśćmi, krótkim głąbem i dużą ilością cukrów. Przeznaczona jest zarówno do kwaszenia, jak i jako dodatek do surówek. To odmiana wrażliwa na mrozy, dlatego trzeba ją przechowywać w miejscach z temperaturą powyżej zera.

Kapusta biała jest warzywem niskokalorycznym. Jest źródłem witaminy C, A, niewielkiej ilości witaminy E, K i rutyny.

Kapusta biała – zastosowanie w kuchni

Surowa kapusta biała charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem. Gotowaniu towarzyszy nieprzyjemny specyficzny zapach.

Kapustę białą można spożywać w różnej formie, surowej, gotowanej, smażonej, duszonej, a nawet kiszonej np. w kimchi. Stosuję się ją przede wszystkim do przygotowania bigosu, gołąbków. Może wzbogacić smak i konsystencję zup, np. zupa kapuściana z ziemniakami. Innymi smacznymi daniami z wykorzystaniem kapusty białej mogą być: duszona kapusta z suszonymi śliwkami czy krokiety z kapustą i pieczarkami.

Kapusta biała może być składnikiem wielu surówek i sałatek – np. sałatka z białej kapusty o smaku czosnkowym, sałatka z białej kapusty z burakami. Może stanowić składnik farszu do pierogów, np. farsz z białej kapusty i grzybów.

Kapusta biała – właściwości lecznicze

Kapusta biała zawiera znaczące ilości witaminy C, jest bogata w błonnik, potas, żelazo, wapńkwas foliowy. Posiada substancje o działaniu antynowotworowym, zapobiegającym zwłaszcza rakowi piersi, okrężnicy i płuc. Regularne spożywanie kapusty poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyści organizm z toksyn i wolnych rodników.

Sok ze świeżo wyciśniętej kapusty pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Dodatkowo wzmacnia odporność i pomaga przy anemii i obrzękach wywołanych gromadzeniem się płynów w organizmie.

Kapusta biała posiada również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Zarówno dawniej, jak i dzisiaj często okłada się liśćmi z kapusty trudno gojące się rany, oparzenia i zakażenia. Okłady te podziałają kojąco na bóle reumatyczne.
Kapusta biała działa wspomagająco na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto, posiada niezbędny dla zdrowia arsen.
Kompres z kapusty podziała kojąco na dolegliwości związane z artretyzmem oraz zwichnięciami. Jest również niezwykle pomocny dla matek karmiących piersią – zapobiega zapaleniu piersi, a w razie pojawienia się dolegliwości, liść (koniecznie zimny) kapusty złagodzi objawy.

Przepisy na potrawy z kapustą

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀