WAŻNE
TERAZ

Rozpoczęło się spotkanie szefów MSZ Polski i Chin

Kapusta biała – właściwości, zastosowanie, charakterystyka

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez kapusty białej. Jest podstawowym składnikiem wielu potraw. W powszechnej opinii kapusta biała chodzi za warzywo ciężkostrawne, powodujące wzdęcia i zgagę. Opinia ta wiążę się najczęściej z dodawanymi do niej dodatkami – golonką czy kiełbasą. W rzeczywistości kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem, które może poszczycić się wieloma leczniczymi właściwościami.

Kapustę białą można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w leczeniu niektórych schorzeń
Źródło zdjęć: © Pixabay.com
Edyta Maciejczak

Kapusta biała – charakterystyka

Kapusta pochodzi z rodziny kapustowatych tak, jak między innymi kalafior, brokuł, kalarepa czy brukselka. Swoje pochodzenie wiąże z rejonami basenu Morza Śródziemnego. W Polsce pojawiła się dopiero w XV wieku.

Można wyróżnić wiele odmian kapusty białej. Różnią się one wyglądem, okresem wegetacji, wielkością główek. W zależności od odmiany występuje od końca maja do początku listopada. Liście białej kapusty ściśle do siebie przylegają. Główki mogą ważyć do 5 kg. W powszechnej opinii najsmaczniejszą odmianą jest Amager. Charakteryzuje się kruchymi liśćmi, krótkim głąbem i dużą ilością cukrów. Przeznaczona jest zarówno do kwaszenia, jak i jako dodatek do surówek. To odmiana wrażliwa na mrozy, dlatego trzeba ją przechowywać w miejscach z temperaturą powyżej zera.

Kapusta biała jest warzywem niskokalorycznym. Jest źródłem witaminy C, A, niewielkiej ilości witaminy E, K i rutyny.

Kapusta biała – zastosowanie w kuchni

Surowa kapusta biała charakteryzuje się lekko gorzkim smakiem. Gotowaniu towarzyszy nieprzyjemny specyficzny zapach.

Kapustę białą można spożywać w różnej formie, surowej, gotowanej, smażonej, duszonej, a nawet kiszonej np. w kimchi. Stosuję się ją przede wszystkim do przygotowania bigosu, gołąbków. Może wzbogacić smak i konsystencję zup, np. zupa kapuściana z ziemniakami. Innymi smacznymi daniami z wykorzystaniem kapusty białej mogą być: duszona kapusta z suszonymi śliwkami czy krokiety z kapustą i pieczarkami.

Kapusta biała może być składnikiem wielu surówek i sałatek – np. sałatka z białej kapusty o smaku czosnkowym, sałatka z białej kapusty z burakami. Może stanowić składnik farszu do pierogów, np. farsz z białej kapusty i grzybów.

Kapusta biała – właściwości lecznicze

Kapusta biała zawiera znaczące ilości witaminy C, jest bogata w błonnik, potas, żelazo, wapńkwas foliowy. Posiada substancje o działaniu antynowotworowym, zapobiegającym zwłaszcza rakowi piersi, okrężnicy i płuc. Regularne spożywanie kapusty poprawi funkcjonowanie układu immunologicznego i oczyści organizm z toksyn i wolnych rodników.

Sok ze świeżo wyciśniętej kapusty pomaga w leczeniu wrzodów żołądka. Dodatkowo wzmacnia odporność i pomaga przy anemii i obrzękach wywołanych gromadzeniem się płynów w organizmie.

Kapusta biała posiada również właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Zarówno dawniej, jak i dzisiaj często okłada się liśćmi z kapusty trudno gojące się rany, oparzenia i zakażenia. Okłady te podziałają kojąco na bóle reumatyczne.
Kapusta biała działa wspomagająco na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto, posiada niezbędny dla zdrowia arsen.
Kompres z kapusty podziała kojąco na dolegliwości związane z artretyzmem oraz zwichnięciami. Jest również niezwykle pomocny dla matek karmiących piersią – zapobiega zapaleniu piersi, a w razie pojawienia się dolegliwości, liść (koniecznie zimny) kapusty złagodzi objawy.

Przepisy na potrawy z kapustą

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad