Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym
Grzyby duszone w sosie pomidorowym sprawdzą się jako dodatek do kaszy czy ziemniaków. Będą również doskonale smakowały podane na grzance. Ptrzepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- ok. 1 kg świeżych leśnych grzybów
- 1/2 średniej główki czosnku
- 2 średnie cebule
- sól i pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oleju
- 500 ml passaty pomidorowej (lub ewentualnie gęstego soku pomidorowego)
- 2 średnie liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
Grzyby oczyścić, opłukać szybko pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić ewentualnie na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. W głębszym rondlu rozgrzać olej i mieszając poddusić cebulę i czosnek. Nie powinny się przysmażyć lecz jedynie poddusić. Do cebuli i czosnku dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem, mieszając często, dusić na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i dusić jeszcze przez kolejne 10 minut. W połowie duszenia doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
*Takie grzyby można przechować na zimę *
Umyte słoiki i zakrętki wyparzyć i wytrzeć do sucha. Grzyby nakładać do słoików. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 30-40 minut w zależności od wielkości słoików. Po wystudzeniu sprawdzić każdy słoik, czy na pewno jest dobrze zamknięty. Wieczka powinny być wklęśnięte, wtedy mamy pewność, że słoiki dobrze się zapasteryzowały.
Jak wykorzystać grzyby duszone w sosie pomidorowym
Najprostszym obiadowym sposobem jest odgrzanie ich i podanie razem z ziemniakami lub z pieczywem. Można także przygotować grzanki lub tosty, a na wierzchu ułożyć po łyżce gorących grzybów. Ser camembert idealnie pasuje jako dodatek do takich grzanek. Grzanki z grzybami i serem dobrze jest zapiec bardzo krótko w mocno nagrzanym piekarniku, aby tylko ser zmiękł lekko.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze