Trwa ładowanie...
d5ma2lv
04-10-2019 12:23

Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym

Przepis

Grzyby duszone w sosie pomidorowym sprawdzą się jako dodatek do kaszy czy ziemniaków. Będą również doskonale smakowały podane na grzance. Ptrzepis z bloga "Daylicooking".

d5ma2lv
5.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Składniki
  • ok. 1 kg świeżych leśnych grzybów
  • 1/2 średniej główki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 500 ml passaty pomidorowej (lub ewentualnie gęstego soku pomidorowego)
  • 2 średnie liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
Przepis

Grzyby oczyścić, opłukać szybko pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć na ręczniku papierowym. Pokroić ewentualnie na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki. W głębszym rondlu rozgrzać olej i mieszając poddusić cebulę i czosnek. Nie powinny się przysmażyć lecz jedynie poddusić. Do cebuli i czosnku dodać grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem, mieszając często, dusić na średnim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie dodać passatę pomidorową i dusić jeszcze przez kolejne 10 minut. W połowie duszenia doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

*Takie grzyby można przechować na zimę *
Umyte słoiki i zakrętki wyparzyć i wytrzeć do sucha. Grzyby nakładać do słoików. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 30-40 minut w zależności od wielkości słoików. Po wystudzeniu sprawdzić każdy słoik, czy na pewno jest dobrze zamknięty. Wieczka powinny być wklęśnięte, wtedy mamy pewność, że słoiki dobrze się zapasteryzowały.

Jak wykorzystać grzyby duszone w sosie pomidorowym
Najprostszym obiadowym sposobem jest odgrzanie ich i podanie razem z ziemniakami lub z pieczywem. Można także przygotować grzanki lub tosty, a na wierzchu ułożyć po łyżce gorących grzybów. Ser camembert idealnie pasuje jako dodatek do takich grzanek. Grzanki z grzybami i serem dobrze jest zapiec bardzo krótko w mocno nagrzanym piekarniku, aby tylko ser zmiękł lekko.

Leśne grzyby duszone w sosie pomidorowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

39
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d5ma2lv
d5ma2lv
d5ma2lv
d5ma2lv
Więcej tematów
d5ma2lv

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj