Trwa ładowanie...
d2nh79p
oprac. Katarzyna Gileta
28-07-2021 12:49

Przepis na ogórki z chili. Strącą z podium nawet kiszone

Przepis

Ogórki z chili są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Doskonale nadają się na zakąskę, jako dodatek do mięsa lub na kanapki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl. Z podanych proporcji otrzymamy 19 słoików.

d2nh79p
1.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 10 kg ogórków
  • 4 łyżki chili
  • 6 łyżek soli
  • 5 główek czosnku
  • 32 łyżek olej

Składniki na zalewę:

  • 2 kg cukru
  • 8 szklanek octu 10 proc.
Przepis
  • Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na sześć części, tworząc trójkąty.
  • Ogórki przekładamy do miski, wsypujemy sól i odstawiamy na 2 godziny, po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
  • Czosnek obieramy, drobno kroimy.
  • Czosnek, chili, oraz olej dodajemy do ogórków i wszystko dokładnie mieszamy.
  • Przygotowujemy zalewę, cukier z octem gotujemy i studzimy.
  • Układamy ogórki do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy mocno słoiki.
  • Słoiki pasteryzować 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 st. C.
  • Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Przepis na ogórki z chili. Strącą z podium nawet kiszone
Kategoria przepisów
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d2nh79p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
d2nh79p
Więcej tematów
d2nh79p