Przepis na ogórki z chili. Strącą z podium nawet kiszone
Ogórki z chili są wyraziste, pikantne i proste do przygotowania. Doskonale nadają się na zakąskę, jako dodatek do mięsa lub na kanapki. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl. Z podanych proporcji otrzymamy 19 słoików.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Składniki na zalewę:
- 2 kg cukru
- 8 szklanek octu 10 proc.
- Ogórki myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i kroimy wzdłuż na sześć części, tworząc trójkąty.
- Ogórki przekładamy do miski, wsypujemy sól i odstawiamy na 2 godziny, po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.
- Czosnek obieramy, drobno kroimy.
- Czosnek, chili, oraz olej dodajemy do ogórków i wszystko dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy zalewę, cukier z octem gotujemy i studzimy.
- Układamy ogórki do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy mocno słoiki.
- Słoiki pasteryzować 15 minut w rozgrzanym piekarniku 180 st. C.
- Słoiki wyjmujemy dopiero, kiedy piekarnik ostygnie, nie wolno w tym czasie otwierać drzwiczek. Następnie odwracamy słoiki do góry dnem i studzimy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze