WP

Porzeczkowy maczek. Bajeczne ciasto na lato - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Mała Cukierenka
Podziel się

Pełna blacha pyszności. Biszkopt jest z makiem i delikatnie pachnie migdałami. - Krem zrobiłam z sera, bitej śmietany i usztywniłam go galaretką. Jest lekki i nie za słodki, waniliowy. Kwaskowate porzeczki orzeźwiają. Zamiast porzeczek można użyć borówki - radzi Natalia Kudela, autorka bloga "Mała cukierenka".

Składniki

Biszkopt:

  • 6 jajek – osobno żółtka i białka
  • 220 g cukru
  • 100 g suchego maku
  • 200 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego

Krem:

  • 550 g gotowego sera na sernik
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 350 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 2 galaretki w proszku (użyłam gruszkowej i przezroczystej truskawkowo – waniliowej)
  • 450 ml gorącej wody
  • 400 g umytej porzeczki bez szypułek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Do nasączenia:

  • 60 ml soku z cytryny
  • 140 ml wody
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
WP

Wierzch:

  • 560 g schłodzonej śmietanki kremówki 30 proc. lub 36 proc.
  • 1 fix do śmietany
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • mak do posypania
Przepis

Biszkopt: piekarnik nastawić na 160 stopni na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180 stopni). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać ekstrakt, wymieszać szpatułką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem: obie galaretki przesypać do miski i zalać gorącą wodą (450 ml), mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę. Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (papier do pieczenia również wkładamy z powrotem do blaszki). Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią. Następnie cały czas mieszając mikserem, wlewać ostygniętą, delikatnie tężejącą galaretkę. Do kremu dodać ser i dokładnie wymieszać mikserem. Dodać porzeczki i wymieszać szpatułką. Krem przełożyć na biszkopt w blaszce, wyrównać. Na wierzchu położyć drugi kawałek biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć go pozostałym ponczem.

Wierzch: śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wanilią i fixem. Przełożyć ją do rękawa cukierniczego z metalową końcówką Wilton 1E i na wierzchu ciasta powyciskać ozdobne rozetki. Na koniec ciasto maczek porzeczkowy posypać makiem i wstawić do lodówki na całą noc.

WP

Zobacz też przepis na sernikowe brownie z truskawkami

WP
WP
WP