Trwa ładowanie...
d35d3xu
14-07-2021 10:05

Paprykarz z dorsza. Domowa wersja

Przepis

Paprykarz to smaczna pasta kanapkowa z ryby, ryżu i warzyw, podsmażonych w sosie pomidorowym. Choć paprykarz kojarzymy ze Szczecinem, potrawa wywodzi się tak naprawdę z kuchni węgierskiej. Zobaczcie, jak przygotować smaczny domowy paprykarz. Przepis jest bardzo prosty.

d35d3xu
4.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Kulinarna Wiola
Źródło: Kulinarna Wiola
Składniki
  • ½ kg filetu z dorsza bez skóry
  • ½ szklanki suchego ryżu
  • średnia cebula
  • por (kawałek o dł. ok. 10 cm)
  • średnia marchewka
  • mała pietruszka
  • mały ząbek czosnku
  • 140 g koncentratu pomidorowego
  • czubata łyżka keczupu
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • słodka papryka, chili
Przepis
  • Ryż ugotuj na sypko według przepisu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedź.
  • Cebulę pokrój w kostkę, a por w półplasterki.
  • Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Rybę skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem.
  • Usmaż na niewielkiej ilości oleju. Następnie zdejmij z patelni i rozdrobnij widelcem.
  • Na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby zeszklij cebulę i por.
  • Gdy warzywa zrobią się miękkie, dodaj marchewkę i pietruszkę. Chwilę podsmażaj, mieszając.
  • Następnie całość podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem przez kilka minut.
  • Kiedy warzywa zrobią się miękkie, dodaj rybę, ryż, koncentrat, keczup i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Dolej ocet i przypraw.
  • Podlej niewielką ilością przegotowanej wody. Całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
  • Paprykarz zostaw, by całkowicie ostygł.
  • Przechowuj w lodówce.

Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Paprykarz z dorsza. Domowa wersja
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
d35d3xu
Więcej tematów
d35d3xu