Trwa ładowanie...
dhothaa
11-10-2019 10:31

Kotlety z selera z sałatką ziemniaczaną i ogórkami

Przepis

Nie wiem, jak wy, ale ja nie znoszę marnować jedzenia. Zawsze, gdy gotuję wywar lub rosół, staram się wykorzystać pozostałe po nim warzywa w 100 proc.. Seler najczęściej przerabiam na oszukane kotlety. Musicie jednak pamiętać o tym, aby go nie rozgotować. Jeśli będzie zbyt miękki, kotlety nie będą miały odpowiedniej tekstury.

W tym zimowym pudełku nie mogło też zabraknąć pożywnej sałatki na bazie ziemniaków oraz kiszonek. Te ostatnie przygotowałam w dość nietypowy sposób, bo smażone z cebulą, musztardą i miodem. Super komponują się z warzywnymi kotletami, a także z pieczonym mięsem.

dhothaa
1.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Rodzaj diety:
Malwina Bareła
Źródło: Malwina Bareła
Składniki

Kotlety:

  • 1 mały ugotowany seler korzeniowy (np. z wywaru)
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g bułki tartej
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Sałatka ziemniaczana:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2 plastry konserwowej papryki
  • 5-centymetrowy kawałek pora
  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki

Sos:

  • 50 g jogurtu greckiego
  • 50 g majonezu
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • Pół łyżeczki gładkiej musztardy
  • Sól i pieprz do smaku

Ogórki:

  • 2 cebule
  • 2 duże ogórki kiszone (200 g)
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki gładkiej musztardy
  • 3 łyżeczki płynnego miodu, np. gryczanego
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki oleju do smażenia
  • 2 łyżki wody
Przepis

Obranego selera kroimy w plastry o grubości około 8–10 mm. Jajko roztrzepujemy, dodajemy czosnek niedźwiedzi, oregano, paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku. Plastry selera zanurzamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik.

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Ziemniaki, jajka i paprykę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie drobno siekamy. Umieszczamy go na gęstym sitku, przelewamy wrzątkiem. Gdy wystygnie, odciskamy go z nadmiaru wody. Składniki sosu łączymy ze sobą. W misce umieszczamy ziemniaki, jajka, paprykę, pora, natkę pietruszki. Dodajemy sos, mieszamy.

Cebule kroimy w piórka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, uważając, aby jej nie przypalić. Dodajemy ogórki, przesmażamy przez 3-4 minuty. Wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy musztardę i miód. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Po ostudzeniu zawartość patelni przekładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki. Podajemy jako dodatek do pieczywa, mięsa, kotletów. Jemy na ciepło lub na zimno.

Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Kotlety z selera z sałatką ziemniaczaną i ogórkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

16
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dhothaa
dhothaa
dhothaa
dhothaa
Więcej tematów
dhothaa