Kotlety z selera z sałatką ziemniaczaną i ogórkami
Nie wiem, jak wy, ale ja nie znoszę marnować jedzenia. Zawsze, gdy gotuję wywar lub rosół, staram się wykorzystać pozostałe po nim warzywa w 100 proc.. Seler najczęściej przerabiam na oszukane kotlety. Musicie jednak pamiętać o tym, aby go nie rozgotować. Jeśli będzie zbyt miękki, kotlety nie będą miały odpowiedniej tekstury.
W tym zimowym pudełku nie mogło też zabraknąć pożywnej sałatki na bazie ziemniaków oraz kiszonek. Te ostatnie przygotowałam w dość nietypowy sposób, bo smażone z cebulą, musztardą i miodem. Super komponują się z warzywnymi kotletami, a także z pieczonym mięsem.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: |
Kotlety:
- 1 mały ugotowany seler korzeniowy (np. z wywaru)
- 1 jajko
- pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
- pół łyżeczki suszonego oregano
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 50 g bułki tartej
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sałatka ziemniaczana:
- 500 g ziemniaków
- 2 jajka
- 2 plastry konserwowej papryki
- 5-centymetrowy kawałek pora
- 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
Sos:
- 50 g jogurtu greckiego
- 50 g majonezu
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- Pół łyżeczki gładkiej musztardy
- Sól i pieprz do smaku
Ogórki:
- 2 cebule
- 2 duże ogórki kiszone (200 g)
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki gładkiej musztardy
- 3 łyżeczki płynnego miodu, np. gryczanego
- Sól i pieprz do smaku
- 2 łyżeczki oleju do smażenia
- 2 łyżki wody
Obranego selera kroimy w plastry o grubości około 8–10 mm. Jajko roztrzepujemy, dodajemy czosnek niedźwiedzi, oregano, paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku. Plastry selera zanurzamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety smażymy z obu stron do zrumienienia i odkładamy na papierowy ręcznik.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Ziemniaki, jajka i paprykę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie drobno siekamy. Umieszczamy go na gęstym sitku, przelewamy wrzątkiem. Gdy wystygnie, odciskamy go z nadmiaru wody. Składniki sosu łączymy ze sobą. W misce umieszczamy ziemniaki, jajka, paprykę, pora, natkę pietruszki. Dodajemy sos, mieszamy.
Cebule kroimy w piórka. Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, uważając, aby jej nie przypalić. Dodajemy ogórki, przesmażamy przez 3-4 minuty. Wlewamy 2 łyżki wody, dodajemy musztardę i miód. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Po ostudzeniu zawartość patelni przekładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki. Podajemy jako dodatek do pieczywa, mięsa, kotletów. Jemy na ciepło lub na zimno.
Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły "Przepis pochodzi z książki Malwiry Bareły"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze