WP

Halibut pieczony z cytryną i koperkiem. Poczuj się jak nad morzem - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie 123RF
Podziel się

Halibut to tłusta ryba, charakteryzująca się jasny, zwartym mięsem. Występuje w wodach Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Można go także spotkać w Morzu Północnym i w Bałtyku. Podobnie, jak inne ryby, nadaje się do wędzenia, pieczenia, smażenia, grillowania i gotowania. W cyklu "Ryba na piątek" proponujemy klasyczny przepis na pieczoną rybkę z aromatycznymi dodatkami.

Składniki
  • 500 g halibuta
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 cytryna
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 4-5 szalotek
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem
  • sól, pieprz
Przepis

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki wyszoruj, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj polrojony czosnek, szalotki i tymianek. Skrop olejem i oprósz solą. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut, aż skórka stanie się brązowa. Halibuta oprósz solą i pieprzem. Rybę obłóż plastrami cytryny i koperkiem. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Po 10 minutach odwiń ostrożnie folię i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponki z pomidorkami koktajlowymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP