Trwa ładowanie...
d3z5ski
d3z5ski

Halibut pieczony z cytryną i koperkiem. Poczuj się jak nad morzem

Przepis

Halibut to tłusta ryba, charakteryzująca się jasny, zwartym mięsem. Występuje w wodach Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Można go także spotkać w Morzu Północnym i w Bałtyku. Podobnie, jak inne ryby, nadaje się do wędzenia, pieczenia, smażenia, grillowania i gotowania. W cyklu "Ryba na piątek" proponujemy klasyczny przepis na pieczoną rybkę z aromatycznymi dodatkami.

3.3
(3 głosy)
Oceń:
d3z5ski
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Halibut pieczony z cytryną i koperkiem. Poczuj się jak nad morzem
Składniki
  • 500 g halibuta
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 cytryna
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 4-5 szalotek
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem
  • sól, pieprz
Przepis

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki wyszoruj, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj polrojony czosnek, szalotki i tymianek. Skrop olejem i oprósz solą. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut, aż skórka stanie się brązowa. Halibuta oprósz solą i pieprzem. Rybę obłóż plastrami cytryny i koperkiem. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Po 10 minutach odwiń ostrożnie folię i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponki z pomidorkami koktajlowymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Halibut pieczony z cytryną i koperkiem. Poczuj się jak nad morzem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3z5ski

Podziel się opinią

17
4
Share
d3z5ski
d3z5ski

d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski