Halibut pieczony z cytryną i koperkiem. Poczuj się jak nad morzem

Halibut to tłusta ryba, charakteryzująca się jasny, zwartym mięsem. Występuje w wodach Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Można go także spotkać w Morzu Północnym i w Bałtyku. Podobnie, jak inne ryby, nadaje się do wędzenia, pieczenia, smażenia, grillowania i gotowania. W cyklu "Ryba na piątek" proponujemy klasyczny przepis na pieczoną rybkę z aromatycznymi dodatkami.

Halibut pieczony z cytryną i koperkiem. Poczuj się jak nad morzemHalibut pieczony z cytryną i koperkiem. Poczuj się jak nad morzem
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g halibuta
  • pęczek koperku
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 cytryna
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 4-5 szalotek
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem
  • sól, pieprz

Przepis

Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki wyszoruj, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj polrojony czosnek, szalotki i tymianek. Skrop olejem i oprósz solą. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut, aż skórka stanie się brązowa. Halibuta oprósz solą i pieprzem. Rybę obłóż plastrami cytryny i koperkiem. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Po 10 minutach odwiń ostrożnie folię i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponki z pomidorkami koktajlowymi.

Wybrane dla Ciebie
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Nie marnuj zalewy z mozzarelli. Sprawdź, jak przyda się w kuchni
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne