Halibut pieczony z cytryną i koperkiem. Poczuj się jak nad morzem
Halibut to tłusta ryba, charakteryzująca się jasny, zwartym mięsem. Występuje w wodach Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Można go także spotkać w Morzu Północnym i w Bałtyku. Podobnie, jak inne ryby, nadaje się do wędzenia, pieczenia, smażenia, grillowania i gotowania. W cyklu "Ryba na piątek" proponujemy klasyczny przepis na pieczoną rybkę z aromatycznymi dodatkami.
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g halibuta
- pęczek koperku
- kilka gałązek tymianku
- 1 cytryna
- 500 g młodych ziemniaków
- 4-5 szalotek
- 4-5 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem
- sól, pieprz
Przepis
Piekarnik nastaw na 180 stopni. Ziemniaki wyszoruj, osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj polrojony czosnek, szalotki i tymianek. Skrop olejem i oprósz solą. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 60 minut, aż skórka stanie się brązowa. Halibuta oprósz solą i pieprzem. Rybę obłóż plastrami cytryny i koperkiem. Zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika. Po 10 minutach odwiń ostrożnie folię i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i sałatką z roszponki z pomidorkami koktajlowymi.