Śledzie w koncentracie pomidorowym
Potraw ze śledzi są tysiące. Można przygotowywać je na zimno, ciepło, jako samodzielne danie, a również jako element bardziej skomplikowanych potraw. Bez problemu więc wyczarujemy prawdziwą śledziową ucztę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 50 dag filetów śledziowych Matias
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szkl. oleju
- 4 łyżki octu 6 proc.
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dag cebuli
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- kilka ziaren gorczycy
- natka, sałata do dekoracji
- Cebulę posiekać w cienkie półtalarki, zeszklić na oleju, dodać cukier i jeszcze chwilę smażyć.
- Następnie dodać ocet, koncentrat, przyprawy, wymieszać i dusić kilka minut.
- Dodać gorczycę, zdjąć z ognia, wystudzić.
- Pokrojone na kawałki filety śledziowe przekładać warstwami z sosem.
- W lodówce może stać do 2 tygodni.
Przepis dodał użytkownik julia313
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze