Śledzie marynowane w aromatycznym sosie
Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", proponuje śledzie w aromatycznym sosie musztardowo-majonezowym z dużą ilością świeżych ziół. Blogerka użyła świeżych niesolonych ryb, które wcześniej zamarynowała. Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce do 10 dni.
Joanna Krzewińska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g płatów świeżych śledzi
Marynata:
- 460 ml wody
- 140 ml octu 10 proc.
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łodyżki koperku z jednego pęczka
Sos:
- 150 ml posiekanego koperku
- 50 ml posiekanego szczypiorku
- 100 ml posiekanej natki pietruszki
- 1–2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 3 łyżki musztardy (u mnie francuska)
- 150 ml majonezu
- 150 ml gęstej śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki soku z cytryny
Przepis
Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin. Śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kawałki. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Włożyć do sosu śledzie, wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na co najmniej 1 dzień.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl