Trwa ładowanie...
d12cji3
d12cji3

Śledzie marynowane w aromatycznym sosie

Przepis

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", proponuje śledzie w aromatycznym sosie musztardowo-majonezowym z dużą ilością świeżych ziół. Blogerka użyła świeżych niesolonych ryb, które wcześniej zamarynowała. Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce do 10 dni.

3.0
(2 głosy)
Oceń:
d12cji3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Śledzie marynowane w aromatycznym sosie
Królestwo garów
Składniki
  • 500 g płatów świeżych śledzi

Marynata:

  • 460 ml wody
  • 140 ml octu 10 proc.
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łodyżki koperku z jednego pęczka

Sos:

  • 150 ml posiekanego koperku
  • 50 ml posiekanego szczypiorku
  • 100 ml posiekanej natki pietruszki
  • 1–2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy (u mnie francuska)
  • 150 ml majonezu
  • 150 ml gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
Przepis

Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin. Śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kawałki. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Włożyć do sosu śledzie, wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na co najmniej 1 dzień.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Śledzie marynowane w aromatycznym sosie
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d12cji3

Podziel się opinią

6
15
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3
d12cji3