Śledzie marynowane w aromatycznym sosie

Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów", proponuje śledzie w aromatycznym sosie musztardowo-majonezowym z dużą ilością świeżych ziół. Blogerka użyła świeżych niesolonych ryb, które wcześniej zamarynowała. Tak przygotowane śledzie mogą stać w lodówce do 10 dni.

Śledzie marynowane w aromatycznym sosieŚledzie marynowane w aromatycznym sosie
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 500 g płatów świeżych śledzi

Marynata:

  • 460 ml wody
  • 140 ml octu 10 proc.
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łodyżki koperku z jednego pęczka

Sos:

  • 150 ml posiekanego koperku
  • 50 ml posiekanego szczypiorku
  • 100 ml posiekanej natki pietruszki
  • 1–2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 3 łyżki musztardy (u mnie francuska)
  • 150 ml majonezu
  • 150 ml gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przepis

Śledzie obrać ze skóry. Wodę i ocet zagotować. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Do przestudzonej marynaty dodać pokrojone łodyżki koperku i olej. Śledzie włożyć do naczynia, zalać przestudzoną marynatą. Odstawić w chłodne miejsce na 10 godzin. Śledzie wyjąć z marynaty, osuszyć i pokroić na kawałki. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Włożyć do sosu śledzie, wymieszać. Przełożyć do słoika i odstawić do lodówki na co najmniej 1 dzień.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja