Kuleczki mięsno-ziemniaczane
Obiad, który zasmakuje każdemu.
Redakcja WP Kuchnia
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 850 g ziemniaków
- 500 g łopatki wieprzowej
- 40 g pora
- 100 g sera mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Ziemniaki ugotować i roztłuc. Mięso zmielić. Por pokroić w kostkę. Mięso, por, czosnek wyciśnięty przez praskę, sól i pieprz wymieszać. Z mięsa formować kulki. Łyżką nabierać ziemniaki, rozpłaszczać w dłoni. Kłaść na ziemniaki kulkę mięsną i owijać masą ziemniaczaną.
Przepis
Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (górna i dolna grzałka) na około 50 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym serem. Przed podaniem posypać posiekaną natką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl