Dorsz w chrupiącym panko ze słodkim sosem chili
Panko to rodzaj japońskiej panierki. Od klasycznej bułki tartej różni się tym, że kawałki pieczywa są znacznie większe. Kawałki soczystego dorsza obtoczone w panko będą niezwykle chrupiące. Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Janka Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz!"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Chrupiący dorsz (1 porcja):
- 200 g polędwicy z dorsza
- garść panko
- 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
- sól do smaku
Supersałatka z jarmużu (2-3 porcje):
- 100 g jarmużu
- ½ batata
- ½ zielonej cukinii
- garść nasion słonecznika
- garść pestek dyni
- 1 łyżka maku
- sok z 1 pomarańczy
- sok z ½ cytryny
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól do smaku
Dodatkowo:
- dobrej jakości słodki sos z chili
Jarmuż umyj, osusz i pokrój w drobne paski. W dużej misce wymieszaj go ze
startym na grubej tarce batatem i cukinią. Dodaj lekko uprażone nasiona słonecznika,
pestki dyni i mak, zalej wszystko mieszanką soków z cytryny i pomarańczy,
oleju, soli i miodu. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Dorsza pokrój
na mniejsze fragmenty, oprósz solą i obtocz w rozmąconym ze śmietaną jajku.
Następnie dokładnie panieruj każdy kawałek w panko i smaż na rozgrzanym
maśle klarowanym, aż nabierze złocistego koloru. Rybę podawaj z porcją supersałatki,
skropioną słodkim sosem chili.
Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Janka Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz!"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze