Trwa ładowanie...
diwpdi3
diwpdi3

Dorsz w chrupiącym panko ze słodkim sosem chili

Przepis

Panko to rodzaj japońskiej panierki. Od klasycznej bułki tartej różni się tym, że kawałki pieczywa są znacznie większe. Kawałki soczystego dorsza obtoczone w panko będą niezwykle chrupiące. Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Janka Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz!"

1.8
(5 głosów)
Oceń:
diwpdi3
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Składniki

Chrupiący dorsz (1 porcja):

  • 200 g polędwicy z dorsza
  • garść panko
  • 1 jajko od kury z wolnego wybiegu
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • sól do smaku

Supersałatka z jarmużu (2-3 porcje):

  • 100 g jarmużu
  • ½ batata
  • ½ zielonej cukinii
  • garść nasion słonecznika
  • garść pestek dyni
  • 1 łyżka maku
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • dobrej jakości słodki sos z chili
Przepis

Jarmuż umyj, osusz i pokrój w drobne paski. W dużej misce wymieszaj go ze
startym na grubej tarce batatem i cukinią. Dodaj lekko uprażone nasiona słonecznika,
pestki dyni i mak, zalej wszystko mieszanką soków z cytryny i pomarańczy,
oleju, soli i miodu. Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok. Dorsza pokrój
na mniejsze fragmenty, oprósz solą i obtocz w rozmąconym ze śmietaną jajku.
Następnie dokładnie panieruj każdy kawałek w panko i smaż na rozgrzanym
maśle klarowanym, aż nabierze złocistego koloru. Rybę podawaj z porcją supersałatki,
skropioną słodkim sosem chili.

Przepis pochodzi z książki Joanny Jędrzejczyk i Janka Paszkowskiego "Jedz, śmiej się i walcz!"

Dorsz w chrupiącym panko ze słodkim sosem chili
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
diwpdi3

Podziel się opinią

4
4
Share
diwpdi3
diwpdi3

diwpdi3
diwpdi3
diwpdi3