Kurczak marmurkowy
Przepyszna wędlinka, którą bez problemu zrobicie w domu. Niskokaloryczna, o dużej zawartości białka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 400 g piersi z kurczaka
- 500 g uda z kurczaka
- 35 g żelatyny
- 1 ząbek czosnku
- papryka słodka i ostra, pieprz i sól do smaku
Zamiast kurczaka można użyć mięsa z indyka. Przyprawy mogą być dowolne. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Dodać żelatynę, czosnek wyciśnięty przez praskę, przyprawy i sól. Całość dokładnie wymieszać i włożyć do rękawa do pieczenia. Nadać kształt i związać mocno, żeby trzymało formę. Nadmiar rękawa najlepiej zebrać na wierzchu i przekłuć w kilku miejscach, żeby nie pękł przy pieczeniu. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (górna i dolna grzałka). Piec około godziny. Ostudzone mięso wstawić do lodówki na kilka godzin. Ja zostawiam na noc. Następnie usunąć rękaw i pokroić w plasterki.
Więcej inspoiracji na pyszne i zdrowe dania znajdziecie w książce Svetlany Ovsyankiny "Fit przepisy od baletnicy"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze