Trwa ładowanie...
d1vugre
d1vugre

Kurczak z warzywami w sosie własnym

Przepis

Kurczak duszony z zielonymi warzywami to pyszna propozycja na szybki i lekki obiad. Do sosu możecie dodać inne ulubione składniki - fasolkę szparagową, groszek czy kalafiora. Najlepiej smakuje z ryżem. Przepis z bloga "zGotowana Paula".

3.3
(6 głosów)
Oceń:
d1vugre
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kurczak z warzywami w sosie własnym
zGotowana Paula
Kurczak z warzywami w sosie własnym
Składniki
  • udka z kurczaka 4 szt.
  • 1 brokuł
  • pęczek szparagów
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
Przepis

Kurczaka umyć, oczyścić i zamarynować w przyprawach. Następnie na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć z obu stron i zalać wodą, aby dalej się dusił do miękkości. Od czasu do czasu podlewać wodą.

W tym czasie brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować al dente. Szparagi umyć pokroić na mniejsze części i również ugotować. Gotowe warzywa odstawić na później. Miękkiego kurczaka wyjąć z patelni, a powstały sos zaciągnąć zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody do uzyskania konsystencji sosu. Doprawić w razie potrzeby. Ugotowane wcześniej warzywa włożyć do sosu i wymieszać, następnie włożyć mięso chwile podgrzewać.

Podałam z ugotowanym ryżem połączonym z podsmażonym porem.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Kurczak z warzywami w sosie własnym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

6
26
Share
d1vugre
d1vugre
d1vugre

d1vugre
d1vugre
d1vugre