Kurczak z warzywami w sosie własnym
Kurczak duszony z zielonymi warzywami to pyszna propozycja na szybki i lekki obiad. Do sosu możecie dodać inne ulubione składniki - fasolkę szparagową, groszek czy kalafiora. Najlepiej smakuje z ryżem. Przepis z bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- udka z kurczaka 4 szt.
- 1 brokuł
- pęczek szparagów
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, słodka papryka
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
Kurczaka umyć, oczyścić i zamarynować w przyprawach. Następnie na mocno rozgrzanej patelni podsmażyć z obu stron i zalać wodą, aby dalej się dusił do miękkości. Od czasu do czasu podlewać wodą.
W tym czasie brokuła podzielić na różyczki, umyć i ugotować al dente. Szparagi umyć pokroić na mniejsze części i również ugotować. Gotowe warzywa odstawić na później. Miękkiego kurczaka wyjąć z patelni, a powstały sos zaciągnąć zawiesiną z mąki ziemniaczanej i wody do uzyskania konsystencji sosu. Doprawić w razie potrzeby. Ugotowane wcześniej warzywa włożyć do sosu i wymieszać, następnie włożyć mięso chwile podgrzewać.
Podałam z ugotowanym ryżem połączonym z podsmażonym porem.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze