Trwa ładowanie...
d1vtdq6
d1vtdq6

Kurczak korzenny

Przepis

Dobrze przygotowane mięso z kurczaka jest smaczne i delikatne. Stwarza też wiele możliwości w kuchni - można je smażyć, gotować, piec, grillować... Jest jednym z najczęściej jedzonych rodzajów mięsa w Polsce - statystyczny Polak zjada rocznie aż 27 kg mięsa z kury.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d1vtdq6
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kurczak korzenny
Fotolia
Kurczak korzenny
Składniki
  • 4 udka z kurczaka lub kaczki
  • olej do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cytryny
  • 150 ml białego wina (wytrawnego)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 250 g mrożonej marchewki
  • ok. 25 czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku.
Przepis

Udka z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, skrapiamy sokiem z cytryny.

W dużym rondlu rozgrzewamy olej i wkładamy udka z kurczaka. Rumienimy z obu stron i wyjmujemy na chwilę z rondla, do którego dodajemy pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa szklimy, a następnie wkładamy kurczaka.

Do całości wlewamy wino, dodajemy pomidory i przyprawy. Dusimy pod pokrywką na małym ogniu przez 45 minut. Na kwadrans przed końcem gotowania wsypujemy zmrożoną marchewkę, a 5 minut później oliwki. W efekcie gotowania mięso kurczaka powinno odchodzić od kości.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Kurczak korzenny
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1vtdq6
d1vtdq6
d1vtdq6

d1vtdq6
d1vtdq6
d1vtdq6