Trwa ładowanie...
djxhgmf
djxhgmf

Galareta wieprzowo-drobiowa

Przepis

Zimne nóżki, czyli mięsna galareta to popularna przystawka. Przed laty trudno było sobie bez niej wyobrazić przyjęcie imieninowe czy inną uroczystość. Dziś też chętnie ją przygotowuję. Galareta jest nie tylko pyszna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa.

3.0
(1 głos)
Oceń:
djxhgmf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Galareta wieprzowo-drobiowa
123
Galareta wieprzowo-drobiowa
Składniki
  • 2 małe golonki po 1/2kg
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 3 łyżki żelatyna spożywcza
  • czosnek (według uznania) ja daje dość sporo 8 ząbków
  • liść laurowy, angielskie ziele (po 6-7 sztuk)
  • pieprz, sól (według uznania)
Przepis

Umyte golonki , udka i nóżki wieprzowe zalewamy zimną wodą i gotujemy. Przed zagotowaniem się wywaru odlewamy całość i zalewamy jeszcze raz zimna wodą. Dodajemy liście laurowe, czosnek, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa, szumując od czasu do czasu. Pod koniec gotowania wrzucamy kostkę rosołową. Gdy mięsko już będzie miękkie, wyciągamy studzimy i rozdrabniamy.

Rozdrobnione mięso przekładamy do miseczek lub innych plastikowych pojemniczków. Do gorącego wywaru dodajemy 3 łyżki żelatyny spożywczej i całość mieszamy (nie gotujemy już). Zalewamy wywarem i pozostawiamy do przestygnięcia. Gdy już ostygną, wkładamy do lodówki najlepiej na noc i rano mamy gotową galaretę.

Przepis dodał użytkownik evita0007

djxhgmf
Galareta wieprzowo-drobiowa
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
djxhgmf
djxhgmf

djxhgmf
djxhgmf
djxhgmf