Trwa ładowanie...
d2pz71f
17-11-2021 11:45

Pasta z pieczonego bakłażana

Przepis

Bardzo prosta do zrobienia i aromatyczna pasta z pieczonego bakłażana świetnie sprawdzi się jako smarowidło do chleba, dip do czipsów czy warzyw. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".

d2pz71f
2.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 3 bakłażany
  • 100 g oliwek zielonych
  • duży ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • 30 ml oleju rzepakowego (plus do polania warzyw i zalania pasty w słoiczkach)
Przepis
  • Bakłażan kroimy po długości na połowę, nacinany, solimy, odstawiamy na ok. 20 min, następnie polewamy olejem, pieczemy w 180 st. C, ok. 45 min.
  • Upieczone bakłażany studzimy, oddzielamy miąższ od skórki.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji z dodatkiem ok. 30 ml oleju.
  • Pastę przekładamy do słoiczków, zalewamy olejem, żeby tylko ją przykrył, przechowujemy w lodówce.
Pasta z pieczonego bakłażana
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2pz71f
d2pz71f
d2pz71f
d2pz71f
Więcej tematów
d2pz71f