Pasta z pieczonego bakłażana
Bardzo prosta do zrobienia i aromatyczna pasta z pieczonego bakłażana świetnie sprawdzi się jako smarowidło do chleba, dip do czipsów czy warzyw. Przepis z bloga "Moniki smakołyki".
Monika Lemko
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 3 bakłażany
- 100 g oliwek zielonych
- duży ząbek czosnku
- pieprz do smaku
- 30 ml oleju rzepakowego (plus do polania warzyw i zalania pasty w słoiczkach)
Przepis
- Bakłażan kroimy po długości na połowę, nacinany, solimy, odstawiamy na ok. 20 min, następnie polewamy olejem, pieczemy w 180 st. C, ok. 45 min.
- Upieczone bakłażany studzimy, oddzielamy miąższ od skórki.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, pietruszkę drobno siekamy. Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji z dodatkiem ok. 30 ml oleju.
- Pastę przekładamy do słoiczków, zalewamy olejem, żeby tylko ją przykrył, przechowujemy w lodówce.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl