Kurczak na ostro po tajsku
Tak przygotowane udka mają niezwykle oryginalny smak oraz intensywny aromat. Odnajdziemy tu połączenie smaku ostrego, kwaśnego i słodkiego. Udka po tajsku podajemy z ryżem i surówką z białej kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 5 |
- 10 pałek kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki ziarenek kolendry
- po 1 łyżeczce soli, ziarenek pieprzu i cukru
- 2 łyżki sosu chili lub pikantnego ketchupu
- ew. trochę sosu sojowego lub rybnego
- olej do głębokiego smażenia
- Ugotuj udka kurczaka, ostudź.
- Utrzyj pozostałe składniki (oprócz oleju) na gładką pastę (ziarenka pieprzu i kolendry rozgnieć najpierw w moździerzu), posmaruj kurczaka i włóż na godzinę do lodówki.
- Usmaż w głębokim oleju, osącz z nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać na zimno.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze