Trwa ładowanie...
d2vzqdd
oprac. Katarzyna Gileta
17-03-2022 09:44

Kurczak na ostro po tajsku

Przepis

Tak przygotowane udka mają niezwykle oryginalny smak oraz intensywny aromat. Odnajdziemy tu połączenie smaku ostrego, kwaśnego i słodkiego. Udka po tajsku podajemy z ryżem i surówką z białej kapusty.

d2vzqdd
3.5
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

5

adobe stock
Źródło: adobe stock, fot: Brent Hofacker
Składniki
  • 10 pałek kurczaka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki ziarenek kolendry
  • po 1 łyżeczce soli, ziarenek pieprzu i cukru
  • 2 łyżki sosu chili lub pikantnego ketchupu
  • ew. trochę sosu sojowego lub rybnego
  • olej do głębokiego smażenia
Przepis
  • Ugotuj udka kurczaka, ostudź.
  • Utrzyj pozostałe składniki (oprócz oleju) na gładką pastę (ziarenka pieprzu i kolendry rozgnieć najpierw w moździerzu), posmaruj kurczaka i włóż na godzinę do lodówki.
  • Usmaż w głębokim oleju, osącz z nadmiaru tłuszczu. Możesz podawać na zimno.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kurczak na ostro po tajsku
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2vzqdd

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2vzqdd
d2vzqdd
d2vzqdd
d2vzqdd
Więcej tematów
d2vzqdd