Kurczak w stylu amatriciana. Włoski patent na obiad
Miękkie i aromatyczne mięso w lekkim sosie pomidorowym to doskonały pomysł na obiad. Amatriciana to włoski sos do makaronu na bazie boczku, papryki, pomidorów i sera pecorino. Kasia, autorka bloga "Kwelka gotuje", ma swój patent na to danie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 8 udek kurczaka,
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 słodka papryka,
- sól, pieprz,
- 0.5 l bulionu,
- 3 plasterki wędzonego boczku,
- papryka ostra,
- pomidorki koktajlowe.
1 cebulę, czosnek, paprykę, suszone pomidory sól i pieprz zmiksować na gładki mus. Doprawić do smaku. Udka lekko oprószyć solą i pieprzem. Każde udko posmarować musem i ułożyć na blaszce do pieczenie. Wlać bulion. Drugą cebulę pokroić na kilka kawałków i ułożyć między udka. Każdy plasterek boczku pokroić na 3 kawałki i położyć na udka. Do blaszki wlać bulion.
Kurczaki najlepiej odstawić na noc do lodówki. Piec w temp. 180 stopni przez godzinę pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze godzinę. Na ostatnie 20 min. pieczenie włożyć pomidorki. Gotowe udka podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Z naczynia wyjmij cebulę i boczek, zlej powstały sos, dodaj odrobinę gałki muszkatołowej oraz mielonego ziela angielskiego, zmiksuj. Można również dodać odrobinę śmietanki albo mąkę wymieszaną z wodą.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze