Trwa ładowanie...
djxhgmf
djxhgmf

Kurczak w stylu amatriciana. Włoski patent na obiad

Przepis

Miękkie i aromatyczne mięso w lekkim sosie pomidorowym to doskonały pomysł na obiad. Amatriciana to włoski sos do makaronu na bazie boczku, papryki, pomidorów i sera pecorino. Kasia, autorka bloga "Kwelka gotuje", ma swój patent na to danie.

4.0
(13 głosów)
Oceń:
djxhgmf
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Kwelka gotuje
Zdjęcie
Składniki
  • 8 udek kurczaka,
  • pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 słodka papryka,
  • sól, pieprz,
  • 0.5 l bulionu,
  • 3 plasterki wędzonego boczku,
  • papryka ostra,
  • pomidorki koktajlowe.
Przepis

1 cebulę, czosnek, paprykę, suszone pomidory sól i pieprz zmiksować na gładki mus. Doprawić do smaku. Udka lekko oprószyć solą i pieprzem. Każde udko posmarować musem i ułożyć na blaszce do pieczenie. Wlać bulion. Drugą cebulę pokroić na kilka kawałków i ułożyć między udka. Każdy plasterek boczku pokroić na 3 kawałki i położyć na udka. Do blaszki wlać bulion.

Kurczaki najlepiej odstawić na noc do lodówki. Piec w temp. 180 stopni przez godzinę pod przykryciem, następnie odkryć i piec jeszcze godzinę. Na ostatnie 20 min. pieczenie włożyć pomidorki. Gotowe udka podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami.

Z naczynia wyjmij cebulę i boczek, zlej powstały sos, dodaj odrobinę gałki muszkatołowej oraz mielonego ziela angielskiego, zmiksuj. Można również dodać odrobinę śmietanki albo mąkę wymieszaną z wodą.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Kurczak w stylu amatriciana. Włoski patent na obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

23
11
Share
djxhgmf
djxhgmf
djxhgmf

djxhgmf
djxhgmf
djxhgmf