Ryba duszona w sosie pomidorowym z oliwkami
Ryba duszona w aromatycznym sosie pomidorowym to proste i szybkie dania. Możesz je przygotowac w jednym garnku.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 175 g oliwek bez pestek (zielonych i czarnych)
- oliwa z oliwek
- 1 duża cebula
- 400 g pomidorów z puszki
- 4 filety z białej ryby bez kości np dorsza
- sól, pieprz
- skórka otarta z 1 cytryny
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (z termoobiegiem lub 200 st. C (bez termoobiegu). Podgrzej 1 łyżkę oliwy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę posiekaj, zeszklij ją. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Dorzuć oliwki i wymieszaj. Rybę podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Ułóż rybę na sosie skóra do dołu. Oprósz skórką cytrynowa i natką pietruszki. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze