Trwa ładowanie...
d2e81ja
d2e81ja

Ryba duszona w sosie pomidorowym z oliwkami

Przepis

Ryba duszona w aromatycznym sosie pomidorowym to proste i szybkie dania. Możesz je przygotowac w jednym garnku.

3.2
(12 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Zdjęcie
123RF
Składniki
  • 175 g oliwek bez pestek (zielonych i czarnych)
  • oliwa z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 4 filety z białej ryby bez kości np dorsza
  • sól, pieprz
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
Przepis

Rozgrzej piekarnik do 180 st. C (z termoobiegiem lub 200 st. C (bez termoobiegu). Podgrzej 1 łyżkę oliwy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę posiekaj, zeszklij ją. Dodaj pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Dorzuć oliwki i wymieszaj. Rybę podziel na mniejsze kawałki, skrop sokiem z cytryny i oliwą. Ułóż rybę na sosie skóra do dołu. Oprósz skórką cytrynowa i natką pietruszki. Wstaw do piekarnika na ok. 20 minut.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ryba duszona w sosie pomidorowym z oliwkami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

27
5
Share
d2e81ja
d2e81ja
d2e81ja
d2e81ja
Więcej tematów
d2e81ja