Trwa ładowanie...
d1l7op9

Oliwki

123
Źródło: 123

Oliwki to owoce charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej. Dopełniają smak wielu potraw, a także wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Bogactwo w składniki mineralne i witaminy, powinno zachęcić do częstszego spożywania oliwek.

Oliwki – rodzaje
Wyróżniamy oliwki zielone, czerwone i czarne. Barwa oliwek zależy od momentu zerwania owoców. Zielone oliwki zbierane są przed pełnym dojrzewaniem. Czerwone oliwki to oliwki zerwane w kolejnym etapie dojrzewania, natomiast czarne oliwki są zebrane po osiągnięciu pełnego dojrzewania. Zielone oliwki mają gorzki smak, dlatego często są kiszone. Oliwki czarne są mniej gorzkie od pozostałych rodzajów.

Oliwki - właściwości
Oliwki są produktem niskokalorycznym (125 kcal w 100g). Stanowią bogactwo witamin z grupy B, witaminy A, C i E. Ponadto, zawierają cenny kwas oleinowy oraz składniki mineralne takie, jak fosfor, potas, żelazo, miedź i błonnik.

Kwas oleinowy, zawarty w oliwkach,zmniejsza ryzyko zachorowania na raka i choroby krążenia oraz chroni serce i naczynia krwionośne. Witaminy z grupy B poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci. Ponadto, wzmacniają układ nerwowy oraz przemianę materii. Oliwki obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko powstawania miażdżycy.

Ze względu na to, że są niskokaloryczne wspomagają organizm w walce ze zbędnymi kilogramami. Zawierają błonnik pozytywnie wpływający na przemianę materii. Oliwki stymulują wątrobę do wydzielania kwasów żółciowych, przyspiesza to metabolizm i oczyszczanie z toksyn. Poza tym, powodują uczucie sytości, dzięki czemu rzadziej mamy ochotę na podjadanie. Zawarta w oliwkach witamina A poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci, wpływa odmładzająco na organizm, wyostrza wzrok. Oliwki spożywamy najczęściej w formie kiszonej, dlatego posiadają także wiele właściwości kiszonek. Oliwki chronią także włókna nerwowe, działają przeciwbólowo i zapobiegają migrenom. Oliwki wpływają korzystnie na mikroflorę przewodu pokarmowego. Warto dodać, że ich składnikiem są estrony, czyli żeńskie hormony płciowe. Zatem spożywanie oliwek może podziałać jak afrodyzjak.

Oliwki w kuchni
Oliwki są popularnym składnikiem wielu potraw. Jako znak rozpoznawczy kuchni śródziemnomorskiej urozmaicają smak pizzy i makaronów z sosami. Są idealnym komponentem różnorodnych sałatek. Można nimi doprawiać potrawy mięsne i drobiowe. Mogą też być wyśmienitą przekąską – zwłaszcza nadziewane innymi produktami, np. serem, czosnkiem, papryką.

Przepisy

d1l7op9
d1l7op9
d1l7op9
d1l7op9
d1l7op9
d1l7op9
Więcej tematów
d1l7op9