Udka z kurczaka z sosem barbecue. Idealne na grilla
Soczyste udka w przepysznej glazurze to propozycja obowiązkowa na grilla. Mięso z kurczaka łatwo przygotować na grillu ogrodowym czy elektrycznym, a własnoręcznie przygotowany sos barbecue podkreśli jego smak. W sezonie na grilla koniecznie wypróbujcie sprawdzony przepis prosto z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- udka kurczaka
sól i pieprz do smaku
Sos barbecue:
- 250 ml soku ananasowego,
- 200 ml białego wina,
- 50 ml sosu sojowego,
- 100 ml cukru trzcinowego muscovado.
Składniki sosu zagotować, gotować aż objętość zmniejszy się o połowę. Udka kurczaka umyć, osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem. Układać na tacce. Podczas grillowania co jakiś czas smarować sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami lub batatami i surówką z sezonowych warzyw.
Zobacz także: drożdżowe ciasto z czekoladą i orzechami
Polecamy wideo: Jak przygotować kiełbasę na ognisko?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze