Trwa ładowanie...
d3w2996
d3w2996

Kalafior na ostro. Podaj do dania głównego

Przepis

Kalafiora najczęściej dodajemy do zupy lub serwujemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Jednak to warzywo świetnie komponuje się też z ostrymi przyprawami. Katarzyna proponuje kalafiora na ostro. Więcej pyszności znajdziecie na "Kwelka gotuje".

3.0
(6 głosów)
Oceń:
d3w2996
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kalafior na ostro. Podaj do dania głównego
Składniki
  • 1 główkakalafiora
  • 4 łyżki zmielonych ziaren ciecierzycy lub 2 kromki razowego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
  • sól, pieprz
Przepis

Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj, aż lekko zmięknie i odcedź. Jeśli używasz chleba, to piecz go przez 20 min w temp. 160 stopni, a następnie zmiksuj w malakserze.

Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku oraz płatki chilli i różyczki kalafiora. Smaży razem ok. 3 min, aż kalafior zacznie brązowieć. Dodaj oliwki i zmieloną ciecierzycę lub chleb. Wszystko smaż przez ok. 2 min.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

d3w2996
Kalafior na ostro. Podaj do dania głównego
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
Share
d3w2996
d3w2996

d3w2996
d3w2996
d3w2996