Kalafior na ostro. Podaj do dania głównego
Kalafiora najczęściej dodajemy do zupy lub serwujemy z podsmażoną na maśle bułką tartą. Jednak to warzywo świetnie komponuje się też z ostrymi przyprawami. Katarzyna proponuje kalafiora na ostro. Więcej pyszności znajdziecie na "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
Kalafiora podziel na różyczki i ugotuj, aż lekko zmięknie i odcedź. Jeśli używasz chleba, to piecz go przez 20 min w temp. 160 stopni, a następnie zmiksuj w malakserze.
Na patelni podgrzej oliwę. Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku oraz płatki chilli i różyczki kalafiora. Smaży razem ok. 3 min, aż kalafior zacznie brązowieć. Dodaj oliwki i zmieloną ciecierzycę lub chleb. Wszystko smaż przez ok. 2 min.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze