Udka pieczone w marynacie z ajwaru. Obiad palce lizać
Ajwar to tradycyjna bałkańska pasta warzywna. Stanowi doskonały dodatek do kanapek, makaronu czy mięs. Spróbujcie zamarynować w niej kurczaka. Wyjdzie naprawdę przepyszny. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie na blogu "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa/worka do pieczenia, szczelnie związać i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Udka należy piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Następnie mięso wyjąć z rękawa/worka lub go rozciąć i dopiekać do nabrania złocistego koloru skórki.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze