Trwa ładowanie...
d3bwxo1
d3bwxo1

Udka pieczone w marynacie z ajwaru. Obiad palce lizać

Przepis

Ajwar to tradycyjna bałkańska pasta warzywna. Stanowi doskonały dodatek do kanapek, makaronu czy mięs. Spróbujcie zamarynować w niej kurczaka. Wyjdzie naprawdę przepyszny. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie na blogu "Di bloguje".

3.5
(40 głosów)
Oceń:
d3bwxo1
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Di bloguje
Składniki
  • około 1 kg podudzi z kurczaka
  • 5 łyżek pasty ajvar
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • pieprz
Przepis

Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa/worka do pieczenia, szczelnie związać i umieścić w rozgrzanym piekarniku. Udka należy piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Następnie mięso wyjąć z rękawa/worka lub go rozciąć i dopiekać do nabrania złocistego koloru skórki.

Udka pieczone w marynacie z ajwaru. Obiad palce lizać
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3bwxo1

Podziel się opinią

92
31
Share
d3bwxo1
d3bwxo1
d3bwxo1
d3bwxo1
d3bwxo1