Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Pyszne ciasto z dużą ilością rabarbaru na kruchym cieście. Kwaskowate, troszkę cytrynowe z waniliową nutą. Dzięki chrupiącej bezie pięknie pachnie cynamonem. Ciasto wygląda apetycznie i będzie sprawdzoną propozycją na rodzinną uroczystość lub spotkanie ze znajomymi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 200 g schłodzonego masła
- 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16 g
Nadzienie:
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 kg rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (ja dla koloru dodałam jeszcze dwie duże truskawki)
- 1 szklanka cukru
- skórka starta z 1/2 cytryny
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki wody
Beza:
- 5 białek
- 300 g cukru
- cynamon do posypania
Pokrojony rabarbar zasypać 3/4 cukru, wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej i obie części zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika, a drugą na około 40 minut do lodówki. Ciasto z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 28 cm. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przełożyć do blaszki robiąc brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Nadzienie:
Rabarbar osączyć i przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki cukru, dodać pokrojone truskawki (niekoniecznie) i gotować na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać ją do rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut.
Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę i po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru proszę ubijać jeszcze mikserem przez około 5 minut. Bezę wyłożyć na ciasto w blaszce formując kopczyk, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Bezę suszyć w 110 stopniach C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dobrze ostygnięte kruche ciasto z rabarbarem i bezą ostrożnie wyjąć z blaszki.
Zobacz także: pyszny sernik cytrynowy z rabarbarem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze