Trwa ładowanie...
d4js452
22-05-2017 10:16

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Przepis

Pyszne ciasto z dużą ilością rabarbaru na kruchym cieście. Kwaskowate, troszkę cytrynowe z waniliową nutą. Dzięki chrupiącej bezie pięknie pachnie cynamonem. Ciasto wygląda apetycznie i będzie sprawdzoną propozycją na rodzinną uroczystość lub spotkanie ze znajomymi.

d4js452
4.7
(56 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Okazja:
www.malacukierenka.pl
Źródło: www.malacukierenka.pl
Składniki

Ciasto:

  • 200 g schłodzonego masła
  • 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego 16 g

Nadzienie:

  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 kg rabarbaru pokrojonego na kawałeczki (ja dla koloru dodałam jeszcze dwie duże truskawki)
  • 1 szklanka cukru
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki wody

Beza:

  • 5 białek
  • 300 g cukru
  • cynamon do posypania
Przepis

Pokrojony rabarbar zasypać 3/4 cukru, wymieszać i odstawić na 2 godziny.

Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, cukier wanilinowy, wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej i obie części zawinąć w folię spożywczą. Mniejszą część ciasta wstawić do zamrażalnika, a drugą na około 40 minut do lodówki. Ciasto z lodówki krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na okrąg o średnicy około 28 cm. Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkowane ciasto przełożyć do blaszki robiąc brzeg. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Nadzienie:
Rabarbar osączyć i przełożyć do garnka, dodać 1/4 szklanki cukru, dodać pokrojone truskawki (niekoniecznie) i gotować na małym ogniu, aż rabarbar zmięknie. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki wody i dodać ją do rabarbaru, ugotować dość gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać skórkę z cytryny, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na około 20-25 minut.

Podpieczony spód w blaszce posypać równomiernie bułką tartą i na wierzch wyłożyć masę rabarbarową, wyrównać. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nim wierzch ciasta w blaszce. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C na funkcji góra – dół przez około 20 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę i po łyżce dodawać cukier. Po dodaniu całego cukru proszę ubijać jeszcze mikserem przez około 5 minut. Bezę wyłożyć na ciasto w blaszce formując kopczyk, posypać cynamonem i wstawić do piekarnika. Bezę suszyć w 110 stopniach C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Dobrze ostygnięte kruche ciasto z rabarbarem i bezą ostrożnie wyjąć z blaszki.
Zobacz także: pyszny sernik cytrynowy z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

29
12

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4js452
d4js452
d4js452
d4js452
Więcej tematów
d4js452