ycipk-3zmsf2
ycipk-3zmsf2

Kruche ciasto z kremem serowym, owocami i kruszonką

Przepis

Zapraszam na bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie z kremem serowym i dużą ilością owoców. U mnie dominowała jeżyna, borówka i mrożona czarna porzeczka. Ciasto pyszne, soczyste od owoców i pachnie cudownie. Uwielbiam takie ciasta latem. W przygotowaniu szybkie i proste, bardzo polecam…

Trwa ładowanie...
ycipk-3zmsf2
Zdjęcie malacukierenka.pl
Podziel się
Składniki

Ciasto:
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru pudru
150g schłodzonego masła
2 żółtka

Krem:
250g serka mascarpone
250g gotowego sera na sernik
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
500g owoców jagodowych (użyłam borówki, jeżyn, czarnej porzeczki, malin)

Kruszonka:
4 łyżki cukru (użyłam jasnego brązowego)
60g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
110g mąki pszennej (użyłam tortowej)
50g płatków migdałowych

ycipk-3zmsf2
Przepis

Ciasto:

  1. Do miski przełożyć obie mąki, przesiać cukier puder, krótko wymieszać. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami w misce z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, wymieszać łyżką i następnie zagnieść rękoma ciasto (ciasto można również przygotować w robocie kuchennym). Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut.
  1. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując odrobiną mąki, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm (blaszka wyłożona papierem do pieczenia) i ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać jeśli trzeba. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić.

Kruszonka:

  1. Do miski przełożyć wszystkie składniki na kruszonkę (płatki migdałowe można trochę pokruszyć) i rękoma zagnieść kruszonkę, powstaną wilgotne okruchy.

Krem:

  1. Do dużej miski przełożyć oba sery, dodać cukier puder, jajka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt, wymieszać mikserem, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać owoce i wymieszać szpatułką.
  1. Gotowy krem z owocami wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać. Wierzch posypać kruszonką i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 40 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
ycipk-3zmsf2
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-3zmsf2
ycipk-3zmsf2