Trwa ładowanie...
d2a5mv7
22-09-2022 14:02

Kremowy sernik z jeżynami

Przepis

Choć za oknami robi się coraz chłodniej, możemy spróbować zatrzymać lato na dłużej. W tym celu warto przygotować przepyszny kremowy sernik na zimno z jeżynami. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

d2a5mv7
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

8

Rodzaj diety:
Moniki smakołyki
Źródło: Moniki smakołyki
Składniki
  • 185 g herbatników kakaowych,
  • 100 g daktyli suszonych,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 500 g mascarpone,
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 350 g jeżyn leśnych,
  • 1 galaretka przeźroczysta,
  • 3 łyżeczki żelatyny 10 g,
  • listki świeżej mięty.
Przepis
  • Owoce umyć, osuszyć.
  • Daktyle i żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min, odcedzić.
  • Zmiksować na gładko, dodać pokruszone herbatniki i całość zmiksować. Wyłożyć równomiernie dno tortownicy. Żelatynę wsypać do kubka, zalać 50 ml śmietanki, pozostawić na 15 min. do spęcznienia.
  • Galaretkę rozpuścić wg proporcji podanych na opakowaniu. 60 ml gorącej galaretki wlać do śmietanki z żelatyną i dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia.
  • Pozostałą śmietankę ubić z dodatkiem soli i cukru pudru, dodać mascarpone, zmiksować. Wlać przygotowaną żelatyną i zmiksować na gładko. Połowę masy przełożyć na spod z herbatników, do pozostałej masy dodać 200 g jeżyn, zmiksować. Masę jeżynową wyłożyć na masę białą, wierzch wyrównać, dodać dużą ilość owoców. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Kiedy pozostała galaretka będzie zastygać, przelać ją na ciasto. Schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Kremowy sernik z jeżynami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2a5mv7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a5mv7
d2a5mv7
d2a5mv7
d2a5mv7
Więcej tematów
d2a5mv7