Kremowy sernik z jeżynami
Choć za oknami robi się coraz chłodniej, możemy spróbować zatrzymać lato na dłużej. W tym celu warto przygotować przepyszny kremowy sernik na zimno z jeżynami. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 8 |
Rodzaj diety: |
- 185 g herbatników kakaowych,
- 100 g daktyli suszonych,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 500 g mascarpone,
- 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
- 1 kopiasta łyżka cukru pudru,
- szczypta soli,
- 350 g jeżyn leśnych,
- 1 galaretka przeźroczysta,
- 3 łyżeczki żelatyny 10 g,
- listki świeżej mięty.
- Owoce umyć, osuszyć.
- Daktyle i żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min, odcedzić.
- Zmiksować na gładko, dodać pokruszone herbatniki i całość zmiksować. Wyłożyć równomiernie dno tortownicy. Żelatynę wsypać do kubka, zalać 50 ml śmietanki, pozostawić na 15 min. do spęcznienia.
- Galaretkę rozpuścić wg proporcji podanych na opakowaniu. 60 ml gorącej galaretki wlać do śmietanki z żelatyną i dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia.
- Pozostałą śmietankę ubić z dodatkiem soli i cukru pudru, dodać mascarpone, zmiksować. Wlać przygotowaną żelatyną i zmiksować na gładko. Połowę masy przełożyć na spod z herbatników, do pozostałej masy dodać 200 g jeżyn, zmiksować. Masę jeżynową wyłożyć na masę białą, wierzch wyrównać, dodać dużą ilość owoców. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Kiedy pozostała galaretka będzie zastygać, przelać ją na ciasto. Schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze