Kremowy sernik z jeżynami

Choć za oknami robi się coraz chłodniej, możemy spróbować zatrzymać lato na dłużej. W tym celu warto przygotować przepyszny kremowy sernik na zimno z jeżynami. Przepis pochodzi z bloga "Moniki smakołyki".

Kremowy sernik z jeżynamiKremowy sernik z jeżynami
Monika Lemko

Składniki

  • 185 g herbatników kakaowych,
  • 100 g daktyli suszonych,
  • 50 g suszonej żurawiny,
  • 500 g mascarpone,
  • 250 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 1 kopiasta łyżka cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 350 g jeżyn leśnych,
  • 1 galaretka przeźroczysta,
  • 3 łyżeczki żelatyny 10 g,
  • listki świeżej mięty.

Przepis

  • Owoce umyć, osuszyć.
  • Daktyle i żurawinę zalać gorącą wodą, odstawić na 15 min, odcedzić.
  • Zmiksować na gładko, dodać pokruszone herbatniki i całość zmiksować. Wyłożyć równomiernie dno tortownicy. Żelatynę wsypać do kubka, zalać 50 ml śmietanki, pozostawić na 15 min. do spęcznienia.
  • Galaretkę rozpuścić wg proporcji podanych na opakowaniu. 60 ml gorącej galaretki wlać do śmietanki z żelatyną i dokładnie rozmieszać do jej rozpuszczenia.
  • Pozostałą śmietankę ubić z dodatkiem soli i cukru pudru, dodać mascarpone, zmiksować. Wlać przygotowaną żelatyną i zmiksować na gładko. Połowę masy przełożyć na spod z herbatników, do pozostałej masy dodać 200 g jeżyn, zmiksować. Masę jeżynową wyłożyć na masę białą, wierzch wyrównać, dodać dużą ilość owoców. Włożyć do lodówki do schłodzenia. Kiedy pozostała galaretka będzie zastygać, przelać ją na ciasto. Schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem