Nalewka jeżynowa. Zamknij smak lata w butelce
Domowej roboty nalewki to smaczny oraz wyjątkowy rarytas. Nasze babki traktowały je jak naturalne lekarstwo i zdecydowanie warto podążać ich śladem. Przygotowanie nalewki z jeżyn nie jest skomplikowane.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
- Owoce opłukać. Rozgnieść delikatnie i wymieszać z cukrem. Przykryć cienkim płótnem i odstawić w słoneczne miejsce na 3 dni.
- Następnie wymieszać z alkoholem i przelać do szklanego słoja, ponownie odczekać 3 dni.
- Zlać nalew przez sito i odstawić na kilka dni do sklarowania.
- Przefiltrować przez gazę. Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze