Nalewka jeżynowa. Zamknij smak lata w butelce
Domowej roboty nalewki to smaczny oraz wyjątkowy rarytas. Nasze babki traktowały je jak naturalne lekarstwo i zdecydowanie warto podążać ich śladem. Przygotowanie nalewki z jeżyn nie jest skomplikowane.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Napoje zimne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Owoce opłukać. Rozgnieść delikatnie i wymieszać z cukrem. Przykryć cienkim płótnem i odstawić w słoneczne miejsce na 3 dni.
- Następnie wymieszać z alkoholem i przelać do szklanego słoja, ponownie odczekać 3 dni.
- Zlać nalew przez sito i odstawić na kilka dni do sklarowania.
- Przefiltrować przez gazę. Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 6 miesięcy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl