Trwa ładowanie...
d3ze30j
oprac. Katarzyna Gileta
27-08-2021 11:33

Nalewka jeżynowa. Zamknij smak lata w butelce

Przepis

Domowej roboty nalewki to smaczny oraz wyjątkowy rarytas. Nasze babki traktowały je jak naturalne lekarstwo i zdecydowanie warto podążać ich śladem. Przygotowanie nalewki z jeżyn nie jest skomplikowane.

d3ze30j
3.0
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: BEATA NORBERT
Składniki
  • ok. 1,5kg jeżyn
  • 1 kg cukru
  • 1 l spirytusu zmieszanego ze szklanką przegotowanej wody
Przepis
  • Owoce opłukać. Rozgnieść delikatnie i wymieszać z cukrem. Przykryć cienkim płótnem i odstawić w słoneczne miejsce na 3 dni.
  • Następnie wymieszać z alkoholem i przelać do szklanego słoja, ponownie odczekać 3 dni.
  • Zlać nalew przez sito i odstawić na kilka dni do sklarowania.
  • Przefiltrować przez gazę. Rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 6 miesięcy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nalewka jeżynowa. Zamknij smak lata w butelce
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3ze30j

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ze30j
d3ze30j
d3ze30j
d3ze30j
Więcej tematów
d3ze30j