Trwa ładowanie...
d449jmj
d449jmj

Tarta z jeżynami

Przepis

Delikatne kruche ciasto, waniliowy krem i jeżyny prosto z lasu. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest banalnie prosty, a jej wykonanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie przepis na tartę z jeżynami.

3.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Tarta z jeżynami
123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki

Ciasto kruche:

  • 225 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 115 g zimnego masła,
  • 0,5 łyżeczki naturalnej esencji migdałowej.

Krem:

  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 70 g miękkiego brązowego cukru,
  • 50 g białego cukru,
  • cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 250 ml maślanki,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g jeżyn.
Przepis

Mąkę, cukier puder, masło i esencję należy szybko zagnieść na ciasto, tak by masło się zbytnio nie ogrzało. Gotową masą wylepiamy spód tortownicy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy żółtka, jajko, cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodajemy maślankę, śmietanę i mieszamy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i podpiekamy je przez 15 minut. Na podpieczony spód wylewamy krem, układamy na nim opłukane i osuszone owoce. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy przez około 50 minut.

Polecamy wideo: Jak myć warzywa i owoce

Tarta z jeżynami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d449jmj
d449jmj
d449jmj
d449jmj
Więcej tematów
d449jmj