Tarta z jeżynami
Delikatne kruche ciasto, waniliowy krem i jeżyny prosto z lasu. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest banalnie prosty, a jej wykonanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie przepis na tartę z jeżynami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Ciasto kruche:
- 225 g mąki,
- 50 g cukru pudru,
- 115 g zimnego masła,
- 0,5 łyżeczki naturalnej esencji migdałowej.
Krem:
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 70 g miękkiego brązowego cukru,
- 50 g białego cukru,
- cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 250 ml maślanki,
- 50 ml śmietanki 36 proc.,
- 500 g jeżyn.
Mąkę, cukier puder, masło i esencję należy szybko zagnieść na ciasto, tak by masło się zbytnio nie ogrzało. Gotową masą wylepiamy spód tortownicy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy żółtka, jajko, cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodajemy maślankę, śmietanę i mieszamy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i podpiekamy je przez 15 minut. Na podpieczony spód wylewamy krem, układamy na nim opłukane i osuszone owoce. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy przez około 50 minut.
Polecamy wideo: Jak myć warzywa i owoce
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze