Tarta z jeżynami

Delikatne kruche ciasto, waniliowy krem i jeżyny prosto z lasu. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest banalnie prosty, a jej wykonanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie przepis na tartę z jeżynami.

Tarta z jeżynamiTarta z jeżynami
Katarzyna Gileta

Ciasto kruche:

  • 225 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 115 g zimnego masła,
  • 0,5 łyżeczki naturalnej esencji migdałowej.

Krem:

  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 70 g miękkiego brązowego cukru,
  • 50 g białego cukru,
  • cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 250 ml maślanki,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g jeżyn.

Przepis

Mąkę, cukier puder, masło i esencję należy szybko zagnieść na ciasto, tak by masło się zbytnio nie ogrzało. Gotową masą wylepiamy spód tortownicy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy żółtka, jajko, cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodajemy maślankę, śmietanę i mieszamy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i podpiekamy je przez 15 minut. Na podpieczony spód wylewamy krem, układamy na nim opłukane i osuszone owoce. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy przez około 50 minut.

Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟