Tarta z jeżynami

Delikatne kruche ciasto, waniliowy krem i jeżyny prosto z lasu. Czego chcieć więcej? Przepis na tę tartę jest banalnie prosty, a jej wykonanie nie zajmie zbyt dużo czasu. Jeśli więc szukacie pomysłu na pyszny popołudniowy deser, koniecznie wypróbujecie przepis na tartę z jeżynami.

Tarta z jeżynamiTarta z jeżynami
Katarzyna Gileta

Ciasto kruche:

  • 225 g mąki,
  • 50 g cukru pudru,
  • 115 g zimnego masła,
  • 0,5 łyżeczki naturalnej esencji migdałowej.

Krem:

  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 70 g miękkiego brązowego cukru,
  • 50 g białego cukru,
  • cukier waniliowy lub łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 250 ml maślanki,
  • 50 ml śmietanki 36 proc.,
  • 500 g jeżyn.

Przepis

Mąkę, cukier puder, masło i esencję należy szybko zagnieść na ciasto, tak by masło się zbytnio nie ogrzało. Gotową masą wylepiamy spód tortownicy i wstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy żółtka, jajko, cukier, wanilię i mąkę. Następnie dodajemy maślankę, śmietanę i mieszamy z masą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wstawiamy ciasto i podpiekamy je przez 15 minut. Na podpieczony spód wylewamy krem, układamy na nim opłukane i osuszone owoce. Temperaturę zmniejszamy do 160 stopni. Wstawiamy tartę i pieczemy przez około 50 minut.

Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się