Jeżyny
Jeżyny to słodko-kwaśne owoce, które kojarzą nam się głównie z latem. Mogą być pysznym dodatkiem do deserów lub stanowić zdrową przekąskę. Warto je także jeść, by zadbać o swój organizm.
Jeżyna to kolczasty krzew, który roście w lasach, zagajnikach i ogródkach niektórych z nas. Owoce jeżyny przypominają wyglądem maliny, chociaż ich kolor jest ciemnofioletowy lub nawet czarny. Charakterystyczny jest także ich słodko-kwaśny smak, który nie będzie wszystkim odpowiadał. Warto jednak dać szanse tym owocom, ponieważ są bardzo zdrowe, a w kuchni można je wykorzystywać na wiele sposobów.
Jeżyny – dlaczego warto jeść
Jeżyny nie każdemu będą smakowały, jednak każdy, kto chce dbać o swoje zdrowie, powinien je jeść. Ciemnofioletowe owoce są źródłem wielu witamin (m.in. A, E, C i E) oraz minerałów, takich jak cynk, potas, fosfor, wapń czy żelazo. Dzięki temu, że jeżyny należą do grupy produktów o niskim indeksie glikemicznym, mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę.
Co więcej, jeżyny są źródłem przeciwutleniaczy, które mogą uchronić nas przed zachorowaniem na nowotwory. Te słodko-kwaśne owoce powinny jeść także osoby, które chcą zadbać o swój wzrok. Ze względu na to, że jeżyny charakteryzują się dużą zawartością witaminy E, ich spożywanie może poprawić wygląd naszej cery oraz opóźnić proces starzenia skóry.
Jeżyny – zastosowanie w kuchni
Jeżyny możemy wykorzystać na wiele kulinarnych sposobów. Znajdą swoje zastosowanie w czasie przygotowywania dań obiadowych, deserów oraz przekąsek. Garść ciemnych owoców możemy także wsypać do śniadaniowego musli, dzięki czemu nasze danie będzie przełamane nutką kwaskowatego smaku.
Jeśli mamy ochotę na letni deser, z pewnością powinniśmy sięgnąć po przepisy na ciasta z jeżynami. Najczęściej dodaje się je do wypieków drożdżowych, ale możemy je także wykorzystać do zrobienia masy tortowej lub jako dodatek do tarty owocowej. Pysznie będą się również komponowały ze smakiem tradycyjnego sernika.
Jeśli jesteśmy fanami słodko-kwaśnego smaku oraz tradycyjnych dań, najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie pierogów z jeżynami. Podane z dodatkiem śmietany i odrobiną cukru, będą pysznym deserem lub drugim daniem obiadowym. Ciemne owoce możemy również wykorzystać jako nadzienie do naleśników.
Z jeżyn zrobi się także konfitury, soki, dżemy oraz nalewki.