Grecka musaka. Pomysł na pyszny obiad
Danie to znajdziemy w karcie każdej greckiej tawerny i chyba nie ma bardziej znanej na całym świecie greckiej potrawy niż musaka. Przyrządza się ją głównie z bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego. Pięknie pachnie pomidorami i aromatycznymi przyprawami, a całość wieńczy sos beszamelowy. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 80 dag mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina),
- 2 bakłażany,
- 40 dag ugotowanych ziemniaków,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- oregano,
- ½ szklanki czerwonego wina,
- 2 szklanki mleka,
- 2 łyżki masła,
- ¼ szklanki mąki pszennej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i biały pieprz do smaku.
Bakłażany pokrój w plastry, posyp je solą, by pozbyć się specyficznej goryczki. Odstaw na je na chwilę, a potem odsącz na ręczniku papierowym. Posiekaj czosnek i cebulę, przysmaż je na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano. Plastry bakłażana grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Mięso duś na małym ogniu przez ok. 30 minut. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Zapiekankę zakończ beszamelem. Zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także wideo: Za te warzywa możesz zapłacić majątek
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze