Trwa ładowanie...
d29hhu0
19 września 2017, 12:30

Grecka musaka. Pomysł na pyszny obiad

Przepis

Danie to znajdziemy w karcie każdej greckiej tawerny i chyba nie ma bardziej znanej na całym świecie greckiej potrawy niż musaka. Przyrządza się ją głównie z bakłażanów, ziemniaków i mięsa mielonego. Pięknie pachnie pomidorami i aromatycznymi przyprawami, a całość wieńczy sos beszamelowy. Wbrew pozorom wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Sprawdźcie sami!

d29hhu0
4.5
(26 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

iStock
Źródło: iStock
Składniki
  • 80 dag mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina),
  • 2 bakłażany,
  • 40 dag ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • ½ szklanki czerwonego wina,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • ¼ szklanki mąki pszennej,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i biały pieprz do smaku.
Przepis

Bakłażany pokrój w plastry, posyp je solą, by pozbyć się specyficznej goryczki. Odstaw na je na chwilę, a potem odsącz na ręczniku papierowym. Posiekaj czosnek i cebulę, przysmaż je na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano. Plastry bakłażana grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Mięso duś na małym ogniu przez ok. 30 minut. W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Zapiekankę zakończ beszamelem. Zapiekaj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także wideo: Za te warzywa możesz zapłacić majątek

Grecka musaka. Pomysł na pyszny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

29
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d29hhu0
d29hhu0
d29hhu0
d29hhu0
Więcej tematów
d29hhu0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj