Trwa ładowanie...
d4e5llb
oprac. Katarzyna Gileta

Ravani - grecki biszkopt z kaszą manną i migdałami. Cudownie wilgotny i słodki

Przepis

Ravani to przepyszne greckie ciasto, przygotowywane na bazie semoliny lub kaszy manny. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Kropką nad i jest aromatyczny cukrowy syrop, który sprawia, że wypiek jest cudownie słodki, wilgotny i dosłownie rozpływa się w ustach.

d4e5llb
3.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 20 dag masła
  • 14 dag kaszy manny
  • 12 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sól

Składniki na syrop:

  • 25 dag cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki z cytryny
  • 2 łyżki brandy (najlepiej metaksy)
Przepis
  • Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć.
  • Dodać pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszę manną.
  • Wymieszać wszystkie składniki mikserem, dodając na końcu płatki migdałowe, skórkę z pomarańczy i sok.
  • Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Metaksę zagotować z cukrem, 1/2 szklanki wody i sokiem z cytrynowym.
  • Tak przygotowanym syropem nasączyć gorące ciasto i odstawić do ostygnięcia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ravani - grecki biszkopt z kaszą manną i migdałami. Cudownie wilgotny i słodki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5
Share
d4e5llb

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4e5llb
d4e5llb
d4e5llb
d4e5llb
Więcej tematów
d4e5llb