Ravani - grecki biszkopt z kaszą manną i migdałami. Cudownie wilgotny i słodki
Ravani to przepyszne greckie ciasto, przygotowywane na bazie semoliny lub kaszy manny. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Kropką nad i jest aromatyczny cukrowy syrop, który sprawia, że wypiek jest cudownie słodki, wilgotny i dosłownie rozpływa się w ustach.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Składniki na syrop:
- 25 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki z cytryny
- 2 łyżki brandy (najlepiej metaksy)
- Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć.
- Dodać pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszę manną.
- Wymieszać wszystkie składniki mikserem, dodając na końcu płatki migdałowe, skórkę z pomarańczy i sok.
- Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170 st. C.
- Metaksę zagotować z cukrem, 1/2 szklanki wody i sokiem z cytrynowym.
- Tak przygotowanym syropem nasączyć gorące ciasto i odstawić do ostygnięcia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze