Trwa ładowanie...
d2zz365
d2zz365

Zapiekanka makaronowa z warzywami i szynką. Szybkie cudo z piekarnika

Przepis

Nie macie pomysłu co zrobić dzisiaj na obiad? - Polecam wam zapiekankę. W zasadzie powstała ona przy okazji czyszczenia lodówki, ale zawsze takie zapiekanki wychodzą najlepsze w smaku. Podstawowym składnikiem jest makaron plus dodatki, które znalazłam w lodówce - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".

2.8
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
Kulinarna Maniusia
Składniki
  • 500 g makaronu
  • 1 brokuł
  • 1 średnia cukinia
  • 400 g pieczarek
  • 150 g szynki
  • 250 ml śmietany 12 proc.
  • sól, pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka ziół - majeranek, oregano
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g żółtego sera
Przepis

Makaron ugotować we wrzącej, solonej wodzie all dente, odcedzić. Pieczarki pokroić na kawałki, cukinię pokroić w kostkę, brokuł podzielić na małe różyczki. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, wystarczy kilka minut. Szynkę pokroić w kostkę i delikatnie przesmażyć na patelni.

Makaron wymieszać w warzywami i szynką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z mąką i przyprawami oraz bazylią i zalać makaron, delikatnie wymieszać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i piec przez 20 minut, następnie posypać startym serem i piec jeszcze 10 minut.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i szynką. Szybkie cudo z piekarnika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

22
12
Share
d2zz365
d2zz365
d2zz365
d2zz365
Więcej tematów
d2zz365