Zapiekanka makaronowa z warzywami i szynką. Szybkie cudo z piekarnika
Nie macie pomysłu co zrobić dzisiaj na obiad? - Polecam wam zapiekankę. W zasadzie powstała ona przy okazji czyszczenia lodówki, ale zawsze takie zapiekanki wychodzą najlepsze w smaku. Podstawowym składnikiem jest makaron plus dodatki, które znalazłam w lodówce - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 500 g makaronu
- 1 brokuł
- 1 średnia cukinia
- 400 g pieczarek
- 150 g szynki
- 250 ml śmietany 12 proc.
- sól, pieprz
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ziół - majeranek, oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g żółtego sera
Makaron ugotować we wrzącej, solonej wodzie all dente, odcedzić. Pieczarki pokroić na kawałki, cukinię pokroić w kostkę, brokuł podzielić na małe różyczki. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju, wystarczy kilka minut. Szynkę pokroić w kostkę i delikatnie przesmażyć na patelni.
Makaron wymieszać w warzywami i szynką. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z mąką i przyprawami oraz bazylią i zalać makaron, delikatnie wymieszać.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, grzanie góra-dół i piec przez 20 minut, następnie posypać startym serem i piec jeszcze 10 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze