Sałatka z grillowaną polędwiczką, szparagami i wędzonym tofu
Sezon grillowy w pełni. Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador Winiarnii Zamojskiej, proponuje przepis na przepyszną sałatkę z grillowaną polędwiczką wieprzową i sezonowymi dodatkami. Będzie pysznie i lekko.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- 1 szt. sałaty rzymskiej (małej)
- 10 szt. świeżych truskawek
- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- 5 szt. świeżych szparagów
- 3 ząbki czosnku posiekanego w drobną kostkę
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 ½ łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- świeży rozmaryn
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki orzechów nerkowca
- 100 g pokrojonego w kostkę wędzonego tofu
- rukola do dekoracji
- Polędwiczkę wyluzować z błon i pokroić w poprzek włókien w plastry.
- Każdy plaster rozgnieść delikatnie ręką i zamarynować w soli, pieprzu, sosie sojowym posiekanym ząbku czosnku, rozmarynie. Odstawić na około 20 minut.
- Sałatę rzymską podzielić na liście.
- Szparagi obrać i pokroić obieraczką w cienkie plastry.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić ząbek czosnku. Następnie dodać sałatę rzymską i chwilę przesmażyć tak, by sałata zachowała chrupkość.
- Sałatę ułożyć na talerzu.
- Na rozgrzanej patelni grillować plastry polędwiczki po około 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ułożyć na sałacie.
- Na wierzchu ułożyć pocięte w plastry szparagi, 7 pokrojonych na ćwiartki truskawek, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz tofu.
- 3 truskawki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, miód, musztardę francuską, sól oraz ok. 3 łyżki oleju. Całość dobrze wymieszać rózgą tak by powstał dresing.
- Gotowym dresingiem polać sałatkę.
- Na koniec całość posypać posiekanymi orzechami nerkowca i rukolą.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze