Trwa ładowanie...
d1zbke4
22-07-2021 11:37

Sałatka z grillowaną polędwiczką, szparagami i wędzonym tofu

Przepis

Sezon grillowy w pełni. Szef kuchni, Marcin Sikora, ambasador Winiarnii Zamojskiej, proponuje przepis na przepyszną sałatkę z grillowaną polędwiczką wieprzową i sezonowymi dodatkami. Będzie pysznie i lekko.

d1zbke4
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Składniki
  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 szt. sałaty rzymskiej (małej)
  • 10 szt. świeżych truskawek
  • 10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 5 szt. świeżych szparagów
  • 3 ząbki czosnku posiekanego w drobną kostkę
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 ½ łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • świeży rozmaryn
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki orzechów nerkowca
  • 100 g pokrojonego w kostkę wędzonego tofu
  • rukola do dekoracji
Przepis
  • Polędwiczkę wyluzować z błon i pokroić w poprzek włókien w plastry.
  • Każdy plaster rozgnieść delikatnie ręką i zamarynować w soli, pieprzu, sosie sojowym posiekanym ząbku czosnku, rozmarynie. Odstawić na około 20 minut.
  • Sałatę rzymską podzielić na liście.
  • Szparagi obrać i pokroić obieraczką w cienkie plastry.
  • Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i zeszklić ząbek czosnku. Następnie dodać sałatę rzymską i chwilę przesmażyć tak, by sałata zachowała chrupkość.
  • Sałatę ułożyć na talerzu.
  • Na rozgrzanej patelni grillować plastry polędwiczki po około 2-3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ułożyć na sałacie.
  • Na wierzchu ułożyć pocięte w plastry szparagi, 7 pokrojonych na ćwiartki truskawek, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe oraz tofu.
  • 3 truskawki pokroić w drobną kostkę, dodać do nich sok z cytryny, posiekany ząbek czosnku, miód, musztardę francuską, sól oraz ok. 3 łyżki oleju. Całość dobrze wymieszać rózgą tak by powstał dresing.
  • Gotowym dresingiem polać sałatkę.
  • Na koniec całość posypać posiekanymi orzechami nerkowca i rukolą.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Sałatka z grillowaną polędwiczką, szparagami i wędzonym tofu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
d1zbke4
Więcej tematów
d1zbke4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj