Kuchnia grecka
Kuchnia grecka uważana jest za zdrową i prostą. W kuchni greckiej można znaleźć potrawy przypominające te bałkańskie, włoskie czy arabskie. Z racji położenia dużo w niej ryb i owoców morza. Najchętniej spożywa się tuńczyka, okonia, miecznika, barwenę, sardynki, a z owoców morza krewetki, ośmiornice i małże.
Do najpopularniejszych dań kuchni greckiej należy mousaka. To zapiekanka z bakłażana i ziemniaków, przykrytych beszamelowym sosem. Ogólnoświatowym hitem jest też tzaziki – ogórkowo-czosnkowy sos na bazie jogurtu. Ciekawym przykładem popularnego greckiego dania jest pastitsio. Mięsno-makaronowa zapiekanka to danie, w którym wyraźnie widać wpływy kuchni włoskiej. Popularną grecką przekąską, znaną również poza jej granicami, są dolmades, czyli "gołąbki" z liści winogron i ryżu. Do farszu często dodawane bywa mięso lub w wersji na słodko bakalie.
Popularna w samej Grecji i poza nią jest też potrawa o nazwie horiatiki, co tłumaczymy jako sałatka wiejska. Na świecie mieszanka zielonej sałaty, oliwek, pomidorów, cebuli, ogórków i fety znana jest jako sałatka grecka. Feta jest zresztą jednym z najbardziej znanych greckich serów, popularnością dorównuje jej chyba tylko halloumi.
Symbolem greckiej kuchni jest oliwa. Około 82 proc. oliwy produkowanej w tym kraju, to oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwa inaczej niż wino, najlepsza jest świeża. Podczas podróży po Grecji nie warto więc robić dużych zapasów.
Grecy słyną z zamiłowania do długich wieczornych biesiad, podczas których posiłki zakrapiane są winem. Wino obok kawy jest ulubionym napojem Greków. Do najpopularniejszych jego gatunków należą restina i muskat. Znanym i chętnie spożywanym trunkiem jest również ouzo – wódka o anyżowym smaku.
W greckich słodyczach dominują trzy składniki: cukier, orzechy i chałwa. Popularna jest baklawa, znana również w Turcji czy Bułgarii.