Sałatka COBB
Sałatka COBB jest bardzo popularna w kuchni amerykańskiej. Wymyślona została przez właściciela Hollywoodzkiej restauracji Roberta Cobb. Sałatka jest efektem zupełnie przypadkowego połączenia popularnych i smacznych składników.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
Sałatka:
• 1 sałata rzymska
• 5 plastrów podsmażonego boczku wędzonego
• 1 pierś kurczaka
• 4 jajka
• pęczek szczypiorku
• 70 g sera pleśniowego
• przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Dressing:
• 100 ml oliwy
• 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
• 2 ząbki czosnki
• 1 łyżka soku z cytryny
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka musztardy
• przyprawy: sól, pieprz
W szklance lub miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, octem, posiekanym drobno czosnkiem oraz musztardą, przypraw odrobiną soli, pieprzu oraz miodu i dokładnie wymieszaj. Następnie przygotuj pierś z kurczaka: podsmaż ją na małej ilości oleju lub grilluj z dodatkiem przypraw przez 5 minut. Możesz pokroić kurczaka w kostkę przed lub po obróbce cieplnej. Następnie pozostałe składniki pokrój w kostkę, sałatę porwij na małe kawałeczki. Sałatę ułóż na płaskim talerzu, następnie poukładaj w rzędach wszystkie składniki. Na koniec polej całość dressingiem i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Patrycja Gruszecka
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze