Trwa ładowanie...
d1dlely
25-06-2021 08:26

Greckie kofty z aromatycznym sosem jogurtowym. Palce lizać!

Przepis

Kofty to popularne w Grecji szaszłyki z mielonego mięsa. Są niezwykle aromatyczne i soczyste. Będą się świetnie komponować z jogurtowym dipem. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

d1dlely
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Kuchennymi drzwiami
Źródło: Kuchennymi drzwiami
Składniki

Kofty:

  • 200 g mielonego mięsa jagnięcego
  • 200 g mielonej wołowiny
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 3/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy do formowania kofte
  • patyki do grilla

Mezedes:

  • 200 g greckiego jogurtu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka za’ataru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • pomidory, ogórki, czerwona cebula – pokrojone w plastry
  • plastry cytryny
  • pity – jedna na osobę, podgrzane na patelni lub w piekarniku
Przepis
  • Obieram cebulę i kroję ją w drobną kostkę. Obieram czosnek i przeciskam go przez praskę.
  • Do miski wkładam mięso, dodaję wszystkie przyprawy, czosnek, cebulę, oliwę, posiekaną natkę i miętę. Wyrabiam wszystko na jednolitą masę.
  • Dłonie smaruje oliwą i formuję kofty, nabijam je na długie patyczki do grilla.
  • Kofty smażę na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony lub grilluję na grillu.
  • Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Mieszam z jogurtem, sokiem cytrynowym i solą, polewam oliwą i posypuję za’atarem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Greckie kofty z aromatycznym sosem jogurtowym. Palce lizać!
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1dlely
d1dlely
d1dlely
d1dlely
Więcej tematów
d1dlely