Greckie kofty z aromatycznym sosem jogurtowym. Palce lizać!
Kofty to popularne w Grecji szaszłyki z mielonego mięsa. Są niezwykle aromatyczne i soczyste. Będą się świetnie komponować z jogurtowym dipem. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Kofty:
- 200 g mielonego mięsa jagnięcego
- 200 g mielonej wołowiny
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 3/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy do formowania kofte
- patyki do grilla
Mezedes:
- 200 g greckiego jogurtu
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- 1 łyżeczka za’ataru
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
- pomidory, ogórki, czerwona cebula – pokrojone w plastry
- plastry cytryny
- pity – jedna na osobę, podgrzane na patelni lub w piekarniku
- Obieram cebulę i kroję ją w drobną kostkę. Obieram czosnek i przeciskam go przez praskę.
- Do miski wkładam mięso, dodaję wszystkie przyprawy, czosnek, cebulę, oliwę, posiekaną natkę i miętę. Wyrabiam wszystko na jednolitą masę.
- Dłonie smaruje oliwą i formuję kofty, nabijam je na długie patyczki do grilla.
- Kofty smażę na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po kilka minut z każdej strony lub grilluję na grillu.
- Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Mieszam z jogurtem, sokiem cytrynowym i solą, polewam oliwą i posypuję za’atarem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze