Świąteczne tofu po grecku
Tofu z duszonymi warzywami to wegańska alternatywa dla ryby po grecku. Do przygotowania tej potrawy polecam wykorzystać wędzone tofu, ma ono bowiem znacznie wyraźniejszy smak. Wcześniej można je zamarynować w sosie sojowym.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Kostki tofu przekrój na pół i pokrój w plastry. Cebule pokrój w kostkę, warzywa zetrzyj na tarce z grubym oczkiem. Rozgrzej na patelni oliwę, dorzuć cebulę, a po chwili resztę warzyw. Duś wszystko z odrobiną wody, liściem laurowym i zielem angielskim pod przykryciem, aż warzywa zrobią się miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Kiedy warzywa będę miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Całość duś jeszcze przez chwilę. Przełóż do naczynia, układając warstwowo: farsz, plastry tofu, farsz. Aby potrawa nabrała pełni smaku, powinna postać kilka godzin w lodówce.
Przepis dodał użytkownik martalobos
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze