Trwa ładowanie...
dy2gr1g
23-06-2021 11:45

Grillowany indyk z salsą truskawkową

Przepis

Odpowiednia dieta pomoże nam zadbać nie tylko o piękna sylwetkę, ale także o wygląd skóry włosów i paznokci. Warto więc do codziennego jadłospisu włączyć sezonowe produkty bogate w witaminy i minerały. Na obiad proponujemy przepis Agaty Lewandowskiej na grillowanego indyka z salsą truskawkową.

dy2gr1g
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 250–300 g piersi indyka
  • pomidor malinowy
  • szklanka truskawek
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 2–3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • sól i pieprz świeżo zmielony
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
  • szczypta chili
  • 2 łyżki oliwy
Przepis
  • Pół łyżki oliwy wymieszaj z sokiem z limonki, odrobiną soli i pieprzu.
  • Umyj mięso, podziel na dwie części i nasmaruj marynatą. Odstaw na 30–40 minut do lodówki.
  • Sparz pomidor i obierz go ze skórki. Truskawki oczyść z szypułek.
  • Ostrym nożem drobno posiekaj pomidor, cebulę oraz truskawki.
  • Dodaj łyżkę oliwy, odrobinę pieprzu i chili. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
  • Patelnię do grillowania natłuść ½ łyżki oliwy.
  • Ugrilluj mięso z obu stron (uważaj, by go nie przypalić).
  • Podawaj mięso z zimną salsą oraz np. kaszą, pełnoziarnistym wrapem lub ryżem.

Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Dieta dla urody. Zdrowa skóra, piękne włosy i paznokcie!"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Grillowany indyk z salsą truskawkową
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
dy2gr1g

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dy2gr1g
dy2gr1g
dy2gr1g
dy2gr1g
Więcej tematów
dy2gr1g