Grillowany indyk z salsą truskawkową
Odpowiednia dieta pomoże nam zadbać nie tylko o piękna sylwetkę, ale także o wygląd skóry włosów i paznokci. Warto więc do codziennego jadłospisu włączyć sezonowe produkty bogate w witaminy i minerały. Na obiad proponujemy przepis Agaty Lewandowskiej na grillowanego indyka z salsą truskawkową.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Pół łyżki oliwy wymieszaj z sokiem z limonki, odrobiną soli i pieprzu.
- Umyj mięso, podziel na dwie części i nasmaruj marynatą. Odstaw na 30–40 minut do lodówki.
- Sparz pomidor i obierz go ze skórki. Truskawki oczyść z szypułek.
- Ostrym nożem drobno posiekaj pomidor, cebulę oraz truskawki.
- Dodaj łyżkę oliwy, odrobinę pieprzu i chili. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Patelnię do grillowania natłuść ½ łyżki oliwy.
- Ugrilluj mięso z obu stron (uważaj, by go nie przypalić).
- Podawaj mięso z zimną salsą oraz np. kaszą, pełnoziarnistym wrapem lub ryżem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl