Grillowany indyk z salsą truskawkową
Odpowiednia dieta pomoże nam zadbać nie tylko o piękna sylwetkę, ale także o wygląd skóry włosów i paznokci. Warto więc do codziennego jadłospisu włączyć sezonowe produkty bogate w witaminy i minerały. Na obiad proponujemy przepis Agaty Lewandowskiej na grillowanego indyka z salsą truskawkową.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- Pół łyżki oliwy wymieszaj z sokiem z limonki, odrobiną soli i pieprzu.
- Umyj mięso, podziel na dwie części i nasmaruj marynatą. Odstaw na 30–40 minut do lodówki.
- Sparz pomidor i obierz go ze skórki. Truskawki oczyść z szypułek.
- Ostrym nożem drobno posiekaj pomidor, cebulę oraz truskawki.
- Dodaj łyżkę oliwy, odrobinę pieprzu i chili. Wymieszaj i odstaw do lodówki.
- Patelnię do grillowania natłuść ½ łyżki oliwy.
- Ugrilluj mięso z obu stron (uważaj, by go nie przypalić).
- Podawaj mięso z zimną salsą oraz np. kaszą, pełnoziarnistym wrapem lub ryżem.
Przepis pochodzi z książki Agaty Lewandowskiej "Dieta dla urody. Zdrowa skóra, piękne włosy i paznokcie!"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze