Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem
Mamy dla was przepis na najlepszą faszerowaną paprykę. Papryka faszerowana kaszą kuskus, pieczarkami i żółtym serem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo smaczna i efektowna. Aż trudno uwierzyć, że tak łatwo i szybko się ją robi.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3 |
Rodzaj diety: |
- 3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona
- 6 łyżek kuskusu
- 250 ml bulionu warzywnego
- 100 g małych pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryczka chilli
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut.
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy.
- Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce.
- Grillujemy ok. 30 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze