Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem

Mamy dla was przepis na najlepszą faszerowaną paprykę. Papryka faszerowana kaszą kuskus, pieczarkami i żółtym serem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest bardzo smaczna i efektowna. Aż trudno uwierzyć, że tak łatwo i szybko się ją robi.

Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym seremGrillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona
  • 6 łyżek kuskusu
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 100 g małych pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis

  • Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut.
  • Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy.
  • Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce.
  • Grillujemy ok. 30 minut.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce