Makaron gryczany z bakłażanem

Podróżniczka Beata Pawlikowska od lat propaguje zdrową dietę. W swojej najnowszej książce "Makarony świata" dzieli się przepisami na pyszne makaronowe dania. Wypróbujcie koniecznie.

Dania z makaronem są szybkie i proste w przygotowaniu. Bez trudu poradzą sobie z nimi osoby początkujące w sztuce gotowania.Dania z makaronem są szybkie i proste w przygotowaniu. Bez trudu poradzą sobie z nimi osoby początkujące w sztuce gotowania.
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 250 g makaronu gryczanego
• 1 niewielki bakłażan
• 2 pomidory
• 4 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
• pół małego selera
• 4 łyżki czerwonej soczewicy
• 1 mała marchewka
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka curry w proszku
• 1 łyżeczka oregano
• ćwierć łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka kurkumy
• pół łyżeczki różowej soli himalajskiej
• świeża kolendra
• szklanka prażonych orzeszków ziemnych
• łyżka oliwy z oliwek
• pół łyżeczki estragonu

Przepis

Pół bakłażana pokrój w plastry, posmaruj oliwą, posyp estragonem i upiecz w piekarniku przez ok. 20 minut. Możesz użyć do tego funkcji grilla lub zwykłego pieczenia.

Przepis

W garnku zagotuj około półtora litra wody. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, seler starty na tarce na grubych oczkach i drobno pokrojoną pozostałą połowę bakłażana Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kmin rzymski, curry, oregano oraz pieprz Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól oraz soczewicę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15–20 minut.

Przepis

W drugim garnku zagotuj półtora litra wody, dodaj szczyptę soli i makaron gryczany. Gotuj przez ok. 6–8 minut, odsącz z wody. Przełóż makaron do garnka z potrawką z bakłażana, wymieszaj. Podawaj z kawałkami grillowanego bakłażana, orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji