Makaron gryczany z bakłażanem
Podróżniczka Beata Pawlikowska od lat propaguje zdrową dietę. W swojej najnowszej książce "Makarony świata" dzieli się przepisami na pyszne makaronowe dania. Wypróbujcie koniecznie.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
• 250 g makaronu gryczanego
• 1 niewielki bakłażan
• 2 pomidory
• 4 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
• pół małego selera
• 4 łyżki czerwonej soczewicy
• 1 mała marchewka
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka curry w proszku
• 1 łyżeczka oregano
• ćwierć łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka kurkumy
• pół łyżeczki różowej soli himalajskiej
• świeża kolendra
• szklanka prażonych orzeszków ziemnych
• łyżka oliwy z oliwek
• pół łyżeczki estragonu
Pół bakłażana pokrój w plastry, posmaruj oliwą, posyp estragonem i upiecz w piekarniku przez ok. 20 minut. Możesz użyć do tego funkcji grilla lub zwykłego pieczenia.
W garnku zagotuj około półtora litra wody. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, seler starty na tarce na grubych oczkach i drobno pokrojoną pozostałą połowę bakłażana Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kmin rzymski, curry, oregano oraz pieprz Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól oraz soczewicę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15–20 minut.
W drugim garnku zagotuj półtora litra wody, dodaj szczyptę soli i makaron gryczany. Gotuj przez ok. 6–8 minut, odsącz z wody. Przełóż makaron do garnka z potrawką z bakłażana, wymieszaj. Podawaj z kawałkami grillowanego bakłażana, orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.
Przepis pochodzi z książki Beaty Pawlikowskiej "Makarony świata"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze