Makaron gryczany z bakłażanem

Podróżniczka Beata Pawlikowska od lat propaguje zdrową dietę. W swojej najnowszej książce "Makarony świata" dzieli się przepisami na pyszne makaronowe dania. Wypróbujcie koniecznie.

Dania z makaronem są szybkie i proste w przygotowaniu. Bez trudu poradzą sobie z nimi osoby początkujące w sztuce gotowania.Dania z makaronem są szybkie i proste w przygotowaniu. Bez trudu poradzą sobie z nimi osoby początkujące w sztuce gotowania.
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

• 250 g makaronu gryczanego
• 1 niewielki bakłażan
• 2 pomidory
• 4 łyżki domowego koncentratu pomidorowego
• pół małego selera
• 4 łyżki czerwonej soczewicy
• 1 mała marchewka
• 2 łyżeczki kminu rzymskiego
• 1 łyżeczka curry w proszku
• 1 łyżeczka oregano
• ćwierć łyżeczki pieprzu
• 1 łyżeczka kurkumy
• pół łyżeczki różowej soli himalajskiej
• świeża kolendra
• szklanka prażonych orzeszków ziemnych
• łyżka oliwy z oliwek
• pół łyżeczki estragonu

Przepis

Pół bakłażana pokrój w plastry, posmaruj oliwą, posyp estragonem i upiecz w piekarniku przez ok. 20 minut. Możesz użyć do tego funkcji grilla lub zwykłego pieczenia.

Przepis

W garnku zagotuj około półtora litra wody. Dodaj marchewkę pokrojoną w plasterki, seler starty na tarce na grubych oczkach i drobno pokrojoną pozostałą połowę bakłażana Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kmin rzymski, curry, oregano oraz pieprz Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj sól oraz soczewicę. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj dość drobno pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj, gotuj przez chwilę. Dodaj kurkumę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze ok. 15–20 minut.

Przepis

W drugim garnku zagotuj półtora litra wody, dodaj szczyptę soli i makaron gryczany. Gotuj przez ok. 6–8 minut, odsącz z wody. Przełóż makaron do garnka z potrawką z bakłażana, wymieszaj. Podawaj z kawałkami grillowanego bakłażana, orzeszkami ziemnymi i świeżą kolendrą.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita